X
Annons
X

Odla det omöjliga - zonknäckeri

Djärva odlare struntar i växtzonskartan som dikterar vilka växter som klarar sig i olika delar av landet. De ägnar sig i stället åt zonknäckeri, det vill säga viljan att odla det som egentligen inte går.

En som har grottat ner sig i zonknäckandets konst är trädgårdsskribenten Peter Englander, nu aktuell med nya boken "Om konsten att odla det omöjliga" som rörande nog är dedicerad "till södern". Han är född och uppvuxen i Sverige och har egentligen bara semestrat i Medelhavsländerna. Men på något vis – via böcker, trädgårdsartiklar och tv-program – har han lyckats med bedriften att bli Mr. Medelhav med hela Trädgårdssverige. Ingen kan som han, nämligen, beskriva drömmen om en Medelhavsterrass på ett sätt som går rakt in i hjärtat på en soltörstande Medelsvensson.

Självklart lever Peter Englander också som han lär. För ett halvt liv sedan, när han bodde i Värmland, planterade han ömtåliga Austinrosor och lavendel som med nöd och näppe överlevde vintrarna. Numera bor han i Simrishamn och har både granatäpplen, rosmarinbuskar och olivträd i sin trädgård. Samt ett fikonträd planterat mot en varm söderfasad. Dessutom när han vilda planer på rariteter som näsduksträd, katalpa och tulpanträd.

Peter Englanders eget orangeri är byggt av lecablock som putsats och målats i soligt orange.

Foto: Peter Englander Bild 1 av 2

Peter Englander är numera också flitigt anlitad som trädgårdsdesigner.

Foto: Peter Claesson Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X