Annons
Reportage

Ödetomter längs hela Katrinakusten

Ett övergivet lägenhetskomplex som förstördes av orkanen Katrina i New Orleans.
Ett övergivet lägenhetskomplex som förstördes av orkanen Katrina i New Orleans. Foto: Gerald Herbert / AP

Enkelt uttryckt kan orsakerna till förödelsen i orkanen Katrinas spår sammanfattas så här: I New Orleans berodde översvämningarna på felaktig och undermålig teknik. I Mississippi var det en naturkatastrof med flera meter höga vågor som pressades in mot land.

Under strecket
Publicerad

Hantverkare och byggnadsarbetare, som Allan Nelson, har bitvis haft mycket jobb efter Katrina – bara husgrunderna fanns kvar i en del fall – men nybyggandet dröjer på grund av dryga kostnader.

Foto: Karin HenrikssonBild 1 av 5

Nya villor måste byggas på höga pelare för att kunna klara framtida översvämningar och ser ofta ut så här – än så länge med tomma tomter intill. En del höga träd överlevde dock orkanen Katrina.

Foto: Karin HenrikssonBild 2 av 5

En vanlig syn längs hela kusten, från Alabama till Lousiana. Trots närheten till sandstranden och salta vindar från havet tvekar folk att köpa tomter och bygga nytt.

Foto: Karin HenrikssonBild 3 av 5

Makarna Laurie och David Ward studerade nya bestämmelser och gammalt kunnande när de planerade bygget av sin villa i orten Pass Christian. Endast ett par fönster vetter mot söder.

Foto: Karin HenrikssonBild 4 av 5

Nikki Moons B&B i Bay St. Louis vid Mississippikusten totalförstördes av orkanen Katrina, men nu har hon byggt upp det igen.

Foto: Alex NorthBild 5 av 5

**BAY ST LOUIS. Efter att ha piskat de varma vattnen i Mexikanska golfen i några dygn dundrade orkanen Katrina, då nedgraderad till 3 från 5, in mot Waveland i Mississippi på morgonen den 29 augusti 2005.

Ett par timmar senare kom de första larmrapporterna om att vattennivån steg i en av kanalerna, Industrial canal, in mot New Orleans. Snart hade skräckscenariot som experter varnat för länge förverkligats. Fördämningsvallarna höll inte och pumparna räckte inte till.

Annons
Annons
Annons