Annons
X
Annons
X

Ödesvecka för Facebook-anställda

I morgon släpper Facebook sin andra kvartalsrapport som börsnoterat bolag. Samma vecka, på torsdag, blir många av bolagets anställda officiellt miljonärer.

Facebooks vd Mark Zuckerberg.

Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: SCANPIX

På torsdag omvandlas nämligen ytterligare ett av de anställdas optionsprogram till aktier. Det handlar ett begränsat antal om 225 miljoner optioner till ett värde av 4,3 miljarder dollar (drygt 28,3 miljarder kronor), baserat på fredagens stängningskurs. Det rapporterar CNN Money.

Fler av Facebooks investerare har redan haft en möjlighet att sälja av delar av sitt innehav medan de anställda har fått vänta fram till nu på att lösa in sina optioner.

• LÄS MER: Nytt hot mot slaktad Facebook-aktie

Annons
X

I och med Facebooks start 2007 införde bolaget ett begränsat optionsprogram för de anställda. Bolaget valde med avsikt ett begränsat program för att kunna stanna under den lagstadgade gräns för hur många aktieägare ett företag kan ha innan man offentligt måste redovisa sina finanser.

Att miljoner aktier plötsligt når aktiemarkanden kommer, enligt CNN Money, att märkas och marknaden bävar för ett nytt ras. Det har redan hänt vid ett tidigare tillfälle.

• LÄS OCKSÅ: Facebook visar en sjuk aktiemarknad

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I mitten av augusti löstes ett annat optionsprogram ut och 271 miljoner aktier nådde marknaden den gången. Då sjönk Facebook-aktien 6 procent samma dag, ett ras som bolaget knappast behöver. Sedan börsnoteringen i maj har aktien gått kräftgång. Då såldes en aktie för 38 dollar, i fredags slutade den på 19 dollar, cirka 125 svenska kronor. Ett ras på 50 procent.

  Nu väntar de anställda spänt på vad tisdagens rapport kan innehålla samt lär noga följa hur Wall Street reagerar. Hur stor deras förmögenhet blir är tätt knuten till vad kursen landar på efter denna veckas handel.

  • LÄS OCKSÅ: Facebook-aktien fortsätter rasa

  SvD Näringsliv

  Annons
  Annons
  X

  Facebooks vd Mark Zuckerberg.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X