Annons
X
Annons
X

Ödesdag för SAS

I dag är det upp för bevis för SAS. Efter dagar av spekulationer ska det krisdrabbade flygbolaget presentera framtidsplanen och den försenade kvartalsrapporten. Enligt uppgifter kan så många som 1 000 anställda bli uppsagda.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX

Planen ska ha blivit klar efter krisförhandlingar i helgen. Danska medier erfar också att den innebär att alla andra SAS-anställda ska få kraftiga lönesänkningar.

– Det förekommer väldigt mycket rykten och spekulationer i medierna. Det viktiga här är att vi inte gått ut med uppgifter eller några fakta om planen, säger Malin Selander, pressansvarig på SAS Sverige.

TT: Kan man kalla planen för en sparplan?

Annons
X

– Det får stå för dig. Vi ska bli ett mer effektivt bolag och mer kostnadseffektivt, de olika delarna i den processen har vi inte gått ut med.

Planen uppges ha blivit klar under krisförhandlingar i helgen. Enligt danska TV 2 har bankerna accepterat paketet som innebär att bolaget sparar tre miljarder kronor och att tillgångar säljs för motsvarande summa. Enligt uppgifter till Dagens Industri gav EU i går klartecken till regeringarna i Sverige, Danmark och Norge att lämna statsgarantier till de banker som förnyar lån på 4,7 miljarder kronor till SAS. Finansmarknadsminister Peter Norman (M) ska personligen ha kontaktat bankernas styrelser för att förmå dem att gå med på förlängningarna.

Den senaste tiden har det florerat rykten om krismöten med ägare och kreditgivare. I fredags bekräftade EU-kommissionen att det fördes informella samtal om SAS finansiering med de tre regeringarna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  TV 2 och Berlingske Business uppger att SAS-planen går ut på att säga upp 1 000 anställda och lönesänkningar på 15 procent för alla andra.

  Men facket är förteget.

  – Jag tänker inte yttra mig innan SAS lämnar sin rapport. Vi har haft samtal med företaget men inga förhandlingar. Jag ser inga skäl till oro, säger Sven Cahier, ordförande för SAS tjänstemannaförening Unionen.

  Enligt ekonomijournalisten och flygexperten Richard Björnelid kan det bli fråga om annat än uppsägningar och lönesänkningar.

  – Det finns mycket utöver det som kan försämras ur arbetstagarens synvinkel, många andra anställningsvillkor som kan göras tuffare, till exempel högre tak för antalet arbetstimmar.

  Björnelid har också fått uppgifter om att SAS har framfört krav om max två veckors sammanhängande semester för de anställda.

  – Var det kravet landar återstår att se.

  Finansmarknadsminister Peter Norman (M) har avböjt att kommentera uppgifterna kring SAS.

  Far- och flygquiz

  QUIZ: Varifrån kommer flygbolaget? quiz.svd.se LÄTT QUIZ: Hur många bilmärken sätter du? quiz.svd.se SVÅRT QUIZ: Kan du alla bilmärken? quiz.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X