Annons
X
Annons
X

Ödesdag för eurokrisen

Idag ska Italien och Spanien försöka hitta köpare till statsobligationer för sammanlagt 12 miljarder euro. Hur det går blir ett viktigt test för om Greklandsfrossan smittat av sig.

Den stora skräcken är att Spanien och Italien, två av Europas största ekonomier, ska drabbas av samma misstroende från marknaden som Grekland och Irland.

Förra veckan kom tecken på ökad skepsis även mot dessa länders statspapper, bland annat efter att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's sänkt utsikterna för Italiens kreditbetyg.

Italien har en statsskuld på 120 procent av BNP, slaget i Europa bara av Grekland, men har hittills klarat sig från en ordentlig förtroendekris, skriver Wall Street Journal.

Annons
X

Femtiosju procent av skulden ägs av italienska institutioner och privatpersoner vilket ger landet en mindre sårbarhet mot skepsis från utländska investerare.

På måndagen kommer Italien att auktionera ut 8,5 miljarder euro i treåriga och tioåriga statsobligationer. Spanien kommer att sälja tre- och fyraåriga papper på totalt 3,5 miljarder euro.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X