Annons

Odenberg: Elkabeln till Gotland måste byggas

Gotland blev åter strömlöst under helgen.
Gotland blev åter strömlöst under helgen. Foto: TT

Strömavbrotten på Gotland visar tydligt hur sårbar ön är, eftersom den inte är en del av det nationella stamnätet för el. Det är obegripligt att Svenska Kraftnäts styrelse anser att staten inte har något ansvar för elförsörjningen på ön, skriver tidigare generaldirektör Mikael Odenberg.

Under strecket
Publicerad

Gotland måste länkas till fastlandet när det gäller elförsörjningen, skriver Mikael Odenberg och uppmanar energiminister Anders Ygeman att agera.

Foto: Henrik Montgomery/TT, Tove Eriksson/TT Bild 1 av 2

Mikael Odenberg.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 2 av 2

Gotland är en ö i inte bara geografiskt, utan också elektriskt hänseende. Gotland är nämligen inte en del av det nationella stamnätet för el, som förvaltas och drivs av det statliga affärsverket Svenska kraftnät. I stället ingår ön i Vattenfalls regionnät och är förbunden till fastlandet med två parallella likströmskablar.

Vattenfalls sjökablar har mer än 30 år på nacken och en begränsad kapacitet. Redan för tio år sedan var det gotländska elnätet därför ”fullt”. Den begränsade överföringskapaciteten till fastlandet satte därmed stopp för de ambitiösa planer som vid den tidpunkten fanns för en fortsatt utbyggnad av vindkraften på ön.

Annons
Annons
Annons