Annons
X
Annons
X

Odell kandidat till partiledarposten

Det blir strid om partiledarposten i Kristdemokraterna. Det står klart efter att Mats Odell igår bestämt sig för att utmana Göran Hägglund om ledarskapet. Göran Hägglund välkomnar beskedet.

Kristdemokraten Mats Odell.

Kristdemokraten Mats Odell. Foto: BERTIL ERICSON

Två dygn efter att Göran Hägglund uppmanat andra kandidater till partiledarposten att träda fram, bestämde sig Mats Odell för att anta utmaningen. I ett pressmeddelande från Kristdemokraternas valberedning tillkännagavs i går kväll att Mats Odell nu tar steget, och kandiderar till partiledare.

Vad som ligger bakom hans beslut att anta utmaningen är oklart. Odell ville igår inte kommentera sitt beslut, utan hänvisade via sin pressekreterare till en pressträff som ska hållas i idag.

Kritiken mot Göran Hägglunds sätt att leda Kristdemokraterna har pågått under lång tid, och upphörde inte trots att Hägglund omvaldes att leda partiet av ett enigt riksting i somras.

Annons
X

I samband med regeringens budgetförhandlingar tog diskussionerna ny fart, då KD hamnade i blåsväder efter att ha tvingats vika sig förhandlingarna i frågan om en skattesänkning till landets pensionärer. Under helgen eskalerade kritikerstormen och i en debattartikel på SvD Brännpunkt uttryckte en rad kristdemokrater kravet på en ny partiledare och efterlyste en öppnare process i valet av partiledare.

Som svar på kritiken manade Hägglund de som ”tror sig kunna vara en bättre partiledare för Kristdemokraterna” att träda fram. Han välkomnade på söndagen Odells besked.

– Jag tror att det är viktigt att partiet lyckas få spelplanen klar för sig och att det blir ett bra underlag för de ställningstaganden som görs av partiets medlemmar och ombuden för rikstinget i januari, sade han till TT.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Är en strid om partiledarposten bra eller dålig för partiet?

  – Generellt sett är det naturligtvis alltid mycket bättre om partier har en bred enighet om politisk inriktning, en uppslutning kring det sätt på vilket man arbetar och en samling bakom den ledning som man har valt. Men i den uppkomna situationen är det mycket bättre att en kandidat kliver fram och presenter sig än att den situation som har varit nu en tid fortgår.

  Annons
  Annons
  X

  Kristdemokraten Mats Odell.

  Foto: BERTIL ERICSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X