Annons
X
Annons
X

Odell: Jag vill ta ansvar

Kristdemokraterna upplever sin värsta kris någonsin, säger gruppledaren Mats Odell. Därför vill han ta ansvar för partiet och utmanar Göran Hägglund om partiledarposten.

Mats Odell.
Mats Odell. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

– Det var inget lätt beslut att bestämma sig för att kandidera, säger Mats Odell på en pressträff och beskriver det som att hans ”kära parti är inne i sin värsta kris sedan det bildades” och att han därför har bestämt sig för att ta ett större ansvar för att göra något åt det.

Varför utmanar han då Hägglund?

– Jo. varje gång vi har varit i val har vi förlorat 17-25 procent av vårt tidigare väljarstöd.

Annons
X

– Det har inte presenterats tydliga strategier för hur utvecklingen ska vända, säger Odell och tillägger att han vill se en tuffare politik.

Mats Odell medgav att han har haft ett stort ansvar för hur politiken har förts även under Göran Hägglunds ordförandetid, eftersom han har varit vice ordförande och ingått i presidiet, partiets högsta ledning.

– Men vi har haft olika synpunkter och jag har dragit det kortaste strået, sade Odell som också hävdar att presidiet i KD inte har fungerat som det borde.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han förnekade påståenden om att han är besviken över att Göran Hägglund efter valet 2010 petade Odell som minister och tog in partikamraten Stefan Attefall.

  – Jag känner ingen bitterhet, för mig har det inte varit en drivkraft, sade Odell.

  Odell hävdar att han i själva verket kunde ha vunnit över Göran Hägglund 2004 om valberedningen då hade redovisat antalet nomineringar som han och Hägglund hade fått.

  – Men det bortsåg valberedningen ifrån då, sade Odell.

  Bengt Germundsson, partistyrelseledamot och populärt kommunalråd för Kristdemokraterna i Markaryd, som drog över 40 procent av väljarstödet i kommunen i valet förra året, säger att han har fått förfrågningar. Han säger att han inte utesluter att kandidera till en toppost i partiet, alltså partiledarposten eller de två vice-posterna.

  – Jag har sagt tidigare att jag inte stänger några dörrar och det gör jag inte nu heller, säger Germundsson som i vintras var starkt kritisk till Göran Hägglund och partiledningen.

  TT

  Annons
  Annons
  X

  Mats Odell.

  Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X