Annons
X
Annons
X

Odell anklagas för röstfiske

Strid om teliabonusar Regeringen står totalt isolerad inför dagens kamp om bonusarna i Telia Sonera. Alla AP-fonderna kommer att gå emot finansmarknads­minister Mats Odells bonuskritiska linje. Nu anklagas han både för röstfiske och för att strida mot grundtanken bakom AP-fondssystemet.

Precis som på Nordea-stämman för två veckor sedan kommer aktieägarna på dagens årsstämma i Telia Sonera att ha två förslag att ta ställning till när det gäller rörliga löner för toppcheferna.

Styrelsen vill att koncernledningen vid maximalt utfall ska kunna få hela 90 procent av den fasta lönen i bonus och prestationsaktier. Staten vill däremot inte ha några rörliga löner alls.

Eftersom svenska staten är totalt dominerande ägare med 37,3 procent av rösterna i TeliaSonera borde det vara självklart att stämman går på den linjen. Men motståndet från de andra storägarna är kompakt.

Annons
X

Motståndarna, med finska staten i spetsen, har de senaste veckorna mobiliserat stöd för rätten att ge bonusar. Idag väntas också alla de fyra första AP-fonderna (som tillsammans äger 3 procent) gå emot regeringen.

På förra årets stämma segrade regeringens sent kommunicerade antibonusförslag utan att frågan ens gick till omröstning. Första, Tredje och Fjärde AP-fonderna reserverade sig då mot beslutet, i likhet med en rad andra storägare.

I år beskrivs utgången som mycket mer oviss, till skillnad från Nordea där det redan före stämman stod klart att regeringen skulle förlora.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Första AP-fondens ordförande Anna Hedborg är bonusprogrammet i pensionsspararnas bästa intresse. Hon tycker inte att det är märkligt att AP-fonderna går emot regeringens uttalade vilja.

  –Det är inte för att visa att vi är självständiga som vi röstar på det här sättet. Vi gör det för att vi faktiskt har gjort vår egen bedömning, säger hon.

  Efter att AP-fonderna gått emot regeringen på Nordeas stämma, beklagade statssekreterare Urban Karlström att fonderna inte följt regeringens bonuskritiska riktlinjer. Inom AP-fondsvärlden finns en djup kritik mot riktlinjerna från förra våren som man uppfattar som olagliga eftersom pensionsfonderna lyder under riksdagen.

  –Egentligen tror jag att Mats Odell vill ha det här bonusprogrammet i Telia. Han fattar att de fasta lönerna skulle stiga dramatiskt annars. Men bonusstoppet är bara en politisk piruett för att fiska röster, säger en källa.

  Även Aktiespararna har kallat regeringens agerande för röstfiske. Regeringen har också kritiserats av bland annat Svenskt Näringsliv för att man ”politiserar” AP-fonderna, medan principen har välkomnats av den rödgröna oppositionen. Den förre finansministern Erik Åsbrink (S), en av arkitekterna bakom AP-fondsreformen, tillhör kritikerna.

  –Regeringens instruktioner är mycket olyckliga eftersom de strider mot hela grundtanken i systemet. AP-fonderna ska uppträda självständigt, oavsett vad man tycker i själva sakfrågan, säger han.

  Men finansmarknadsminister Mats Odell slår ifrån sig anklagelserna om ”röstfiske”.

  –Jag tycker att kritiken är ensidig. Det finns ingen entydig forskning som tyder på att ledningar som får bonus gör ett bättre jobb, säger han.

  Mats Odell håller med om att det ger ett rörigt intryck att staten och AP-fonderna kommer att rösta på olika sätt på dagens stämma. Men här lägger han skulden på fonderna.

  –Man blir ju nyfiken på vad de har för underlag för sitt beslutsfattande. Men de är självständiga i den meningen att de lyder under riksdagen. I maj kommer vi att presentera vår årliga utvärdering av fonderna som riksdagen får ta ställning till, säger Mats Odell som dock inte ser frågan som avgörande för AP-fondsstyrelsernas framtid.

  Förra årets stämmobeslut blev i praktiken tandlöst eftersom Telia Soneras vd Lars Nyberg ändå kunde inkassera 3,2 miljoner i bonus för 2009. Styrelsen tyckte att det skulle bli för dyrt att riva upp ingångna avtal och ignorerar därför största ägarens vilja.

  –Förra året kom vårt förslag för kort tid före stämman, men något sådant hinder för ett bonusstopp finns inte i år, säger Mats Odell.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X