Ockuperad vardag

Fångar i konflikten. Det är snart 40 år sedan östra Jerusalem, Västbanken och Gaza ockuperades. De har idag blivit områden utan fysisk kontakt med varandra och med människor som i många fall lever i inringade enklaver. SvD:s utsända reste runt i en vardag under ockupation för att skildra händelser som vanligen inte får de stora nyhetsrubrikerna.

Under strecket
Publicerad
En israelisk gränspolis vaktar palestinier som hölls kvar vid en tillfällig postering i Hebron på Västbanken i går.

En israelisk gränspolis vaktar palestinier som hölls kvar vid en tillfällig postering i Hebron på Västbanken i går.

Annons

JERUSALEM/HEBRON Bassam Siyyam och hans familj har inget hem längre.
I onsdags i förra veckan förvandlade en vägmaskin familjens fyrarumshus i östra Jerusalem till grus. Nu måste Bassem Siyyam själv betala böter samt kostnaden för husförstörelsen, ett belopp som motsvarar flera årslöner för honom, uppemot 70 000 shekel (nära 125 000 kronor) enligt grannarna.
Bassem Siyyam står med blodsprängda, rödgråtna ögon ovanför den grop med sönderhackad betong där hans och familjens hem låg fram till för bara någon timme sedan. Själva ingreppet hann jag inte se, men jag fick höra talas om det i en taxi på väg mot östra Jerusalem. På gatan passerar vi vägmaskinen, av märket Volvo, som kommer rullande efter att ha förvandlat Bassem Siyyams hus till spillror.

Ovanför gropen med söndersmulad betong står han själv förkrossad.
– Prata med henne, hon är journalist, manar grannarna.
Men Bassem Siyyam befinner sig i chocktillstånd. Han orkar bara berätta att de var fem personer som bodde i huset. I Bassems ställe berättar hans bror:
– Jag känner en eld inom mig.
Husförstörelsen av palestinsk egendom har pågått sedan ockupationen inleddes för snart 40 år sedan. Under dessa år har omkring 18 000 palestinska hus förstörts av israeliska myndigheter, uppger den Sidastödda israeliska människorättsorganisationen Israeli Committee against House Demolitions. Det betyder tiotusentals hemlösa under årens lopp.
Trots att det strider mot internationell rätt att flytta befolkning till ett ockuperat område lever i dag cirka 190 000 judiska israeler i östra Jerusalem, främst i nybyggda förorter, som är illegala bosättningar enligt folkrätten.
Samtidigt får inte palestinier bo i västra Jerusalem. Stadens myndigheter försvårar också möjligheten för palestinier att få bygglov i östra Jerusalem. Palestinier får bara bo på sex procent av stadens yta, trots att de utgör en tredjedel av befolkningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons