Annons

Ockult nazism sprider sig på fängelser

Den bestialiska, nästan overkliga ondska som nazismen visade prov på har gett den ett mytiskt och ockult drag. En ny studie visar hur Wotansvolk och deras naziockulta spekulationer sprider sig på amerikanska fängelser.

Under strecket
Publicerad

Nazismen har någonting skräckinjagande över sig som saknar motstycke hos de flesta andra diktaturer. Fackeltågen, Hitlers besatta tal och de ceremoniella partidagarna i Nürnberg förstärker det mystiska och nästan overkliga draget hos den rörelse som under tolv ödesdigra år hade makten i Tyskland. Denna pseudoreligiösa sida av nazismen har under efterkrigstiden gett upphov till en hel genre av naziockult konspirationslitteratur. Nazismen och dess företrädare har sammankopplats med mystiska sammansvärjningar, ockulta sällskap och hemliga riter.

Det finns en uppsjö av böcker som behandlar nazism och ockultism. Klassikern bland dessa är de två franska författarna Jacques Bergiers och Louis Pauwels bok "Les Matin des Magiciens" ("Vår fantastiska värld") från 1962. Bland annat spekulerar de kring huruvida Hitler var besatt och hävdar att ledande nazister hade kontakt med ryska mystiker och tibetanska munkar. De två fransmännen för fram teorin att nazisternas fiende nummer ett var antroposofins grundare Rudolf Steiner. Författarna antyder att det under ytan rörde sig om ett krig mellan goda magiker med Steiner i spetsen och onda magiker ledda av Hitler.

Annons
Annons
Annons