Annons

Också djuren är kulturella varelser

Föreställningar om vad som är ett djurs naturliga beteende utgår ofta från schematiska uppdelningar mellan natur och kultur. Djurens beteende är endast ett mysterium om vi inte umgås med dem.

Publicerad

Man brukar säga att gifta par börjar likna varandra med åren. Detsamma brukar man också säga om tamdjur och deras ägare. Det här berättar någonting om hur vi utvecklas och förändras tillsammans med dem vi delar våra liv med. Det är även en påminnelse om att vi inte bara delar vår vardag med människor, utan också med en mängd andra varelser.

Katter och hundar har anpassat sig otroligt bra till den mänskliga kulturen, men de har också bevarat en viss självständighet i det liv de delar med oss. De lever invävda i vår kultur, eller kanske man snarare borde säga att vår kultur också är deras kultur. Domesticering handlar inte bara om djurens anpassning. Vi människor har också lärt oss vara lyhörda gentemot de krav djuren ställer på oss. Djuren har blivit familjemedlemmar och kompanjoner, och vi har anpassat våra liv till deras varierande behov och personligheter.

Annons
Annons
Annons