Annons
X
Annons
X

Ockelbo kan tvingas säga upp

Ockelbo i Gästrikland är en av de kommuner som vill ha mer pengar för att slippa säga upp personal inom vård, skola och omsorg.

(uppdaterad)

Fakta

72 kommuner av 290 gick med underskott 2008.

10 landsting av 18 gick med underskott 2008.

Källa: SKL

Annons
X

På sin hemsida gratulerar kommunen ”Ockelbosonen” Daniel Westling och kronprinsessan Victoria till förlovningen. Men bortom de senaste veckornas massmediala rampljus oroar sig kommunalrådet Magnus Jonsson (S) över den kommunala ekonomin.

– I dag ser jag ingen ljusning, snarare tvärtom. Vi går och väntar på vad som ska hända i vårpropositionen, säger Magnus Jonsson.

I tisdags krävde partikamraten Raimo Pärssinen i riksdagen besked från kommunminister Mats Odell (KD): vad tänker regeringen göra för att hantera den besvärliga situationen för landstinget och kommunerna i Gävleborgs län, däribland Ockelbo?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Läget är dystert, bekräftar Magnus Jonsson. Kommunen har ännu inte lagt några varsel, men skatteintäkterna sjunker kraftigt och han vill ha mer pengar från staten redan i år.

  –  Jag ser redan nu att vi måste revidera budgeten för 2009. Får vi ingenting kommer det att ske drastiska åtgärder även i vår kommun.

  I praktiken skulle det handla om nedskärningar av personalstyrkan.

  – Det är inte färre händer i vården vi behöver, det är inte färre vuxna i skolan, inte färre barnskötare och förskollärare i förskolan, säger Magnus Jonsson.

  Mats Odell sa i riksdagen att resursfrågan kommer att besvaras i vårbudgeten.

  Flera departement grubblar just nu över ”hur mycket pengar kan vi avsätta till kommunsektorn”.

  – Tjänstemännen och politikerna arbetar för högtryck för att på ett ansvarsfullt sätt använda de skattemedel som nu i snabb takt viker nedåt, sa Mats Odell.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X