Annons
X
Annons
X
Kultur
Recension

Idévärlden Och nu, alla barn, blir det allvar!

SVT:s nya samtalsserie ”Idévärlden” är en bra programidé och ett svar på önskemål om fördjupning och bildning i tv-apparaten. I det första avsnittet diskuteras om vi verkligen behöver jobba så mycket som vi gör.

Eric Schüldt leder det nya SVT-programmet ”Idévärlden”.
Eric Schüldt leder det nya SVT-programmet ”Idévärlden”. Foto: Bo Håkansson/SVT
Tv-serier 2017

Idévärlden

Samtalsprogram med Eric Schüldt som programledare. Sänds klockan 20 åtta söndagar i SVT 2 med start 15 januari.

Betyg: 4 av 6

Och nu, alla barn, blir det allvar! ”Idévärlden”, en serie om åtta tv-program med premiär på söndag 20:00 i SVT 2, ser ut som ett svar på önskemålen från alla dem som törstar efter fördjupning. Lite för ofta har public service bjudit oss på billiga imitationer av bildning, som ”På spårets” Fredrik Lindström, en modern version av den självbelåtne groggfarbror som fick Flaubert att skriva satiren ”Dictionnaire des idées reçues”. Eller ännu värre: ”Debatt”, ett program som är avsiktligt konstruerat för att förhindra att någonting alls blir sagt.

Konceptet är enkelt, som alla goda idéer. Programledaren Eric Schüldt bjuder in en gäst som ska driva en tes, plus två opponenter. De har en timme på sig, så att de medverkande ska få tid att utveckla tankar som är mer komplicerade än vad som ryms i en tweet.

Som första gäst har Schüldt valt sociologen Roland Paulsen. Paulsen har satt fingret på en intressant, öm punkt: arbete har blivit en fetisch, ett självändamål för både socialdemokratin och borgerligheten. Ingen kan längre svara på varför arbete är meningsfullt, eller var framtidens arbeten ska komma från. Vi skulle kunna förkorta arbetstiden rejält, menar Paulsen, men den enorma produktivitetsökning som tekniken har gett oss har bara gått till att göra den rikaste procenten ännu rikare.

Annons
X

Fast vänta nu – varför får Paulsen inte lägga fram sin tes ansikte mot ansikte med publiken? När han börjar tala försvinner han ur bild, och det han säger illustreras av serieteckningar av fabrikörer i cylinderhatt med pålagd musik. Det är som att bjuda in Umberto Eco och låta hans föredrag illustreras av Linus på linjen.

Opponenterna är Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, och nationalekonomen Eva Uddén Sonnegård, presenterad som ”en av hjärnorna bakom Nya Moderaternas arbetsmarknadspolitik”. De verkar ha valts efter principen ”en höger och en vänster” snarare än att redaktionen har letat efter personer som skulle kunna erbjuda ett inspirerande intellektuellt motstånd. Uddén Sonnegård får aldrig kontakt med Paulsens idéer. Hennes utopi är tydligen ett samhälle där skattemedel används för att sätta ”lågproduktiva” människor i arbete. Jag hade gärna sett att hon och Paulsen hade bråkat om vad detta innebär i praktiken.

Men stopp ett tag – igen! Varför ska Linderborg och Uddén Sonnegård sitta som två panelhönor längst bort i rummet medan Schüldt och Paulsen konverserar i var sin läderfåtölj? Först efter halva programmet sätter sig alla vid det gemensamma bord där de borde ha suttit från början.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För att få igång samtalet frågar Schüldt sina opponenter: ”Om ni ska sammanfatta era intryck, känslor, av vad Roland har sagt med ett enda ord, vilket ord skulle det vara då?” Vänta nu – ”känslor”? Skulle vi inte få argument och analys här?

  Till sist börjar de tre gästerna äntligen tala med – och mot – varandra. I de ögonblicken lever programmet. Nästa gång ska Schüldt undersöka om negativt tänkande kan göra oss till bättre människor, då med filosofen Ida Hallgren som huvudgäst.

  Annons

  Eric Schüldt leder det nya SVT-programmet ”Idévärlden”.

  Foto: Bo Håkansson/SVT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X