Annons

Det tredje tornet. En resa i Italien 1936Ocensurerad dagbok från ett Italien fyllt av skönhet och fulhet

Författaren Antal Szerb.
Författaren Antal Szerb. Foto: Petőfi Literary Museum

Antal Szerb var på väg till Spanien 1936, men stoppades av inbördeskriget och reste i stället till Italiens trånga gränder, och det svårtillgängliga tredje tornet i San Marino. I den ungerska författarens anteckningar från resan blandas finstilta iakttagelser med vänsterrabulistiska utbrott mot borgerligheten.

Under strecket
Publicerad

Antal Szerb, författaren till den oemotståndliga romanen ”Resa i månljus” bestämde sig våren 1936 för att åka till Spanien. Inbördeskriget satte emellertid stopp för det. I stället reste han ”hals över huvud” och med en känsla av nödtvång till Italien. Han kände sig tvungen att återse landet medan det låg kvar ”där det ligger” – kanske inte så konstigt med tanke på den dåvarande politiska spänningen i Europa.

Precis som i ”Resa i månljus” är Venedig, ”närhetens stad”, första anhalt. För honom metropolen som inte kan expandera, med Markusplatsen som världens medelpunkt. Författaren i självvald ensamhet mår inte bra men Venedig gör honom delaktig i vad han kallar en högre sfär. Han strosar planlöst i de smala gränderna, de som gjort att han älskar Italien – för honom samma upplevelse som naturen för romantikerna. Extas.

Annons
Annons
Annons