Annons
X
Annons
X

Occupy Wall Street når Sverige

Aktiviströrelsen Occupy Wall Street har blivit en global manifestation mot ekonomisk orättvisa som nu sprider sig över hela världen. I dag planeras demonstrationer i över tio svenska städer. Under lördagen samlades ett par hundra demonstranter till en manifestation.

Stockholm var en drygt tio svenska städer där Wall Street-demonstrationer genomfördes.
Stockholm var en drygt tio svenska städer där Wall Street-demonstrationer genomfördes. Foto: JESSICA BALKSJÖ

”Girighet är gift”, står det på ett av plakaten som aktivisterna håller upp på Sergels torg. Manifestationen som startade vid lunchtid hade vid 13-tiden samlat omkring 200 deltagare.

– Det här är ett jättebra initiativ. Människor håller på att bli mer medvetna om situationen i världen. Vi lever i ett paradis här i Sverige, därför måste vi tänka på andra också, säger Michael Hassinen Land.

Göran Greider, chefredaktör och debattör på Dala-Demokraten, har kommit till manifestationen i Stockholm tillsammans med sin 16-åriga dotter.

Annons
X

– Det är hon som dragit med mig hit. Jag tycker att det finns något häftigt med sådana här rörelser som skapas på gräsrotsnivå. Det finns säkert en massa människor som har goda skäl att vara upprörda. Kapitalismen är i kris och klassklyftorna blir värre. Det är jättebra att de öser på här, säger han.

Aktiviströrelsen som vill att världens ledare ställs till svars för finanskrisen har nu spridit sig till över 80 länder. Rörelsen började i New York, på Wall Street, där demonstrationerna har pågått i en månad.

Inför i dag har det planerats manifestationer i Stockholm, Malmö, Göteborg, Helsingborg, Östersund, Norrköping, Sundsvall och Uppsala. Enligt arrangören själv kommer det i dag att hållas demonstartioner i över 80 länder. I Stockholm möts demonstranterna i dag på Sergels torg. Den svenska organisatören beskriver rörelsens mål: ”För en sann demokrati och mot ekonomisk orättvisa, korruption och girighet”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Rörelsen har i cirka två veckor ockuperat Hagsätra station där de också har haft en ”noll-kronors-loppis”.

  Annons
  Annons
  X

  Stockholm var en drygt tio svenska städer där Wall Street-demonstrationer genomfördes.

  Foto: JESSICA BALKSJÖ Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X