X
Annons
X

Obligatorisk a-kassa hot mot kollektivavtalen

Den borgerliga alliansen dammar nu av sitt gamla löfte om en obligatorisk a-kassa. Det vann inget gehör förra gången det var på tapeten och genomfördes inte. Sedan dess har det hänt en hel del.

Med början 2007 såg de borgerliga till att höja medlemsavgiften i a-kassan så pass mycket att en halv miljon löntagare trängdes ut ur försäkringen. Detta av den enkla anledningen att de inte längre hade råd att betala till en försäkring som blivit allt dyrare och sämre. Samtidigt har regeringen också sett till att allt färre får ut 80 procent av sin lön vid arbetslöshet. Enligt Arbetslöshetskassornas samorganisation är det bara 1 av 10 som får det. Och vem skulle inte lämna en försäkring som till följd av den borgerliga politiken blivit mycket dyrare och samtidigt ger ett betydligt sämre skydd än tidigare?

Regeringen rynkar pannan och låtsas vara bekymrad över flykten från a-kassan, men i själva verket är avgiftshöjningen och ersättningsförsämringen en medveten strategi. Genom att tränga ut så många som möjligt från arbetslöshetsförsäkringen vill man bana väg för en obligatorisk statlig a-kassa.

Annons
X
Annons
X
Annons
X