Annons

Obligationer äter SEB:s kapital

SEB hotas av en smäll på flera miljarder. Det är bankens obligationsportfölj som har smält ihop efter kaoset på världens kreditmarknader. Nedskrivningarna, som kan sluta på bortåt 8 miljarder för helåret, äter upp SEB:s egna kapital i snabbare takt än de omtalade kreditförlusterna i Baltikum.

Under strecket
Publicerad

Sedan i somras är det Swedbank som har fått nästan all negativ uppmärksamhet av de fyra sven­ska storbankerna. Exponeringen i Baltikum är hårt ifrågasatt. Men den senaste veckan är det faktiskt SEB med vd Annika Falkengren som rasat mest. Banken har tappat över 25 procent sedan förra tis­dagen, trots gårdagens uppgång.

Även SEB pressas av satsningar i Baltikum. Men utöver det har SEB en omfattande obligationsportfölj som påverkas av turbulensen på marknaden. Redan i samband med kvartalsrapporten i april tvingades Annika Falkengren skriva ned värdet med 2,4 miljarder kronor. Vid halvårsskiftet fortsatte processen om än i blygsammare takt. Men under tredje kvartalet har den verkliga kredit- och finanskraschen infunnit sig. Storleken på nedskrivningarna riskerar att bli därefter.

Annons
Annons
Annons