Annons
X
Annons
X

Objektivitet gäller inte när Israel granskas

INLÄGG | ISRAEL

Vad är det som gör att det lilla landet Israel drabbas av en avsky som inga andra länder möter? Tyvärr får man ofta skäl att ställa frågan. Ett färskt exempel på den aversion som finns reserverad särskilt för Israel rör företaget Sodastream. Tidigare i år (7 augusti) hävdades i ett nyhetsinslag i TV4 att delar av de produkter som säljs i Sverige tillverkats på en illegal bosättning på Västbanken. Efter detta drogs företagets produkter tillbaka från ett flertal svenska butikskedjors hyllor. Det finns bara en hake. Uppgifterna i inslaget var inte sanna. Inga Sodastreamprodukter som säljs i Sverige tillverkas vid israeliska bosättningar. TV4 tvingades till en dementi, men då hade skadan redan skett och bilden satts.

**Visst kan kanalen hävda att det hela byggde på ett oskyldigt missförstånd. Men att uppgifterna var osanna tyder på att medier, när det gäller Israel, struntar i kravet på objektiv journalistik. **

Märkligheterna slutar dock inte här. Det blev faktiskt nästan tragikomiskt när en av kedjorna som sålde Sodastreams produkter – de som felaktigt utpekades som tillverkade på Västbanken – försökte försvara sig med att produkterna kommer från Kina.

Annons
X

Vem behöver påminnas om att Kina är en av världens största diktaturer, medan Israel är det enda land i Mellanöstern där det råder demokrati.

Forskningsinstitutet Freedom House, som årligen mäter politisk frihet i världen, ger Kina sin sämsta gradering – ofritt – medan Israel klassas som fullständigt politiskt fritt. I Kina kastas oppositionella i fängelse, nyheter censureras, och landets minoriteter behandlas med skrämmande brutalitet. Men Kina är tydligen ändå att föredra framför produktion på Västbanken. Israel mäts med en moralisk måttstock, medan en annan gäller för andra länder.

Naturligtvis förtjänar Israel kritik. Men Israel och israeliska företag, som Sodastream, förtjänar också att betraktas med samma ögon som andra länder, och dömas därefter. Jag utgår ifrån att svenska distributörer ska sluta låta sig dras med i osakliga kampanjer som alltför ofta riktas mot ett enda land, Israel.

ALF SVENSSON (KD)

europaparlamentariker

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X