Oberoende tv anmäler inte ministrar

Radiotjänst del 2 | I Jutterströms ledband Statsministern har offentligt irriterat sig över Radiotjänsts beslut att polisanmäla migrationsminister Tobias Billström och alliansregeringens avsuttna kulturminister och handelsminister för licensskolk. Som ett brev på posten kom från Eva-Lena Jansson (s) en KU-anmälan mot Fredrik Reinfeldt för ministerstyre.

Under strecket
Publicerad
Annons

Justitieutskottets ordförande Thomas Bodström lät kusligt lik sin företrädare Johan Pehrson när han i radion onyanserat slog fast att ett tydligare fall av ministerstyre får man leta efter.

Den här anmälan kan bli en knivig sak för KU. Materian är snårig och statsvetarna är splittrad om vilken makt regeringen har att styra Radiotjänst. I formell mening är Radiotjänst ett privat bolag. Samtidigt har staten lagt på företaget myndighetsuppgiften att driva in tv- avgifter som den värsta kronofogde.
Men innebär det att Radiotjänst står i ett sådant lydnadsförhållande till regeringen att statsministern utövar ministerstyre bara för att han öppet ifrågasätter
det rimliga i att företaget har polisanmält tre ministrar?
Om KU kommer fram till att svaret är ja, vad ska man då säga om Sveriges Televisions inblandning i det politiskt känsliga beslutet?

Annons
Annons
Annons