Annons
X
Annons
X

Obehöriga lärare nekas fasta jobb

Endast behöriga lärare ska kunna få fasta jobb på skolor, föreslår en statlig utredning.

Av TT

Förslaget, som ska presenteras i en utredning inom kort, stöds av utbildningsminister Jan Björklund (fp).

– Jag tror ingen av oss vill bli opererad av en obehörig läkare och jag tycker det är lika självklart att våra elever i skolan ska undervisas av lärare som har rätt utbildning. Det här blir ett krav på kommuner och friskolor att skärpa sig, säger Jan Björklund till Ekot i Sveriges Radio.

Antalet obehöriga lärare har ökat kraftigt och om man räknar in vikarier saknar nästan var femte lärare godkänd utbildning.

Annons
X

– En sådan här regel kommer ju att innebära att kommuner och friskolor, som ju redan i dag har många obehöriga lärare, ger dem vidareutbildning så att de blir behöriga, säger Björklund.

Kravet på behörighet för fast anställning kan genomföras tidigast 2010. Nyligen presenterades ett förslag om att endast behöriga lärare ska få sätta betyg.

I grunden är förslaget bra, anser Ann-Charlotte Eriksson, första vice ordförande i Lärarförbundet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det innebär att regeringen måste avsätta ganska stora resurser för att utbilda de som är obehöriga. Vi måste se till att eleverna får lärare och utbilda de man har och som har gjort ett gott arbete hittills, säger hon till TT.

  Däremot är det en nackdel, menar hon, att det inte redan nu presenteras en finansiell lösning.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X