”Obehörig algoritm tar beslut i socialtjänsten”

Heike Erkers och Simon Vinge.
Heike Erkers och Simon Vinge. Foto: Lena Dahlström, Theresia Viska

Socialsekreterare fattar normalt beslut om försörjningsstöd. Men i Trelleborgs kommun är det istället en algoritm som sköter detta – men det går inte att få svar på hur den jobbar. Därför JO-anmäler vi nu Trelleborgs kommun, skriver företrädare för Akademikerförbundet SSR.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ibland låter det som att robotar och automatisering är någonting som är på väg, och som vi kommer att få i framtiden. Så är inte fallet, utan framtiden är redan här. Även i den offentliga sektorn. I Trelleborg är det idag en obehörig robot som fattar automatiserade beslut för kommuninvånare som söker ekonomiskt bistånd. Ett avslag, som kan få enorma konsekvenser för den enskilde, kan alltså tas emot helt utan mänsklig kontakt.

När vi som fackförbund försöker få reda på hur algoritmen faktiskt jobbar tar det mer än ett år innan vi får veta någonting. Så kan det inte gå till. Vi ser stora möjligheter med utvecklingen för både medarbetare och invånare, men det är oerhört viktigt att det blir rättssäkert och rätt. Därför har vi anmält denna kommun till Justitieombudsmannen, JO.

Annons
Annons
Annons