Ohlsson/Dit-Cilinn, HibernaculumObehagligt vackert när natur möter rymdskräck

Hibernaculum, 2017.
Hibernaculum, 2017. Foto: Ohlsson/Dit-Cilinn

Gränsen mellan natur och kultur är ett samlande tema för den begåvade konstnärsduon David Ohlsson och Dit-Cilinn. Men det finns mer att hämta under ytan, skriver Håkan Nilsson.

Publicerad
Polarian (Navel), 2017.

Polarian (Navel), 2017.

Foto: Ohlsson/Dit-Cilinn
Annons

Det är slaskigt och mörkt och jag tänker att vi nog önskar oss ett hibernaculum, att gå i ide, lite till mans. Det vill säga, en plats dit vi kan söka oss för att likt andra, klokare däggdjur gå i ide. Men för konstnärsduon David Ohlsson och Dit-Cilinn verkar dock begreppet inte handla om en längtan bortom vintern, utan snarare om tanken på en skyddad plats.

Vad som behöver skyddas är inte alldeles självklart. Utställningen har fått sitt namn från en skulptur av en fullskalig myskoxe, övertäckt av ett vitt tygstycke. Ett slags täcke vilket, får vi anta, ger djuret en mobil viloplats i väntan på varmare dagar. Ett skydd att ta med sig. Men det räcker att få en glimt av det däck som anas under det vita täcket för att förstå att Ohlsson och Dit-Cilinn har mer än omsorg om djurens vintervila i tankarna. Plötsligen blir skulpturen lika mycket en övertäckt motorcykel.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons