Annons

His houseObehagligt att jagas av outplånliga minnen

Wunmi Mosaku och Sope Dirisu i ”His house”.
Wunmi Mosaku och Sope Dirisu i ”His house”. Foto: Aidan Monaghan/Netflix

Flyktingars trauma och kamp för överlevnad är den lite ovanliga utgångspunkten för ett välgjort skräckdrama om två människor som hemsöks av sitt förflutna.

Under strecket
Publicerad

Skräckdramat ”His house” är uppbyggligt på ett bra sätt. När de två huvudpersonerna, efter många obehagliga återblickar, på riktigt vågar möta varandra i sitt gemensamma trauma, möts de också i liknande syner, i skräcken för de varelser och vålnader som oförtröttligt hemsöker dem. Detta förflutna som de delar och ständigt dealar med har de länge ändå inte helt kunnat mötas kring, eftersom varje människa upplever och hanterar saker olika – särskilt när det som här står så mycket på spel.

Bol (Sope Dirisu) och Rial (Wunmi Mosaku) är ett ungt gift par som flytt från krig och armod i Sydsudan i hopp om att finna ett bättre liv i Europa. När de efter stora strapatser på havet – äventyr som åskådaren anar vidden av efter hand – landar på den engelska landsbygden är det knappast till utsträckta armar. Väl förvisade till ett nedgånget radhus som de förfogar över helt själva är optimismen ändå påtaglig. Även om deras tillstånd att vistas i landet bara är tillfälligt (utredning väntar), även om lagen förbjuder dem att söka jobb och tjäna pengar, är de med på noterna: de lovar att foga sig och inte sticka ut i grannskapet.

Annons
Annons
Annons