Annons

Victor Galaz:Obehagliga val för planetens förvaltare

”Guds utvalda art” är en kontroversiell bok som sätter fingret på att människan har blivit förvaltare av jordens öde. Mark Lynas förespråkar globala teknologiska åtgärder för att rädda miljön, men underskattar de politiska hindren för kraftsamlingen.

Uppdaterad
Publicerad

I juli 2016 träffas hundratals forskare i Sydafrika inför den 35:e geologiska världskongressen. Mötet kommer inte att skapa löpsedlar, väcka debatt eller engagera ledarskribenter. Men likväl är det en händelse som kommer att sätta sitt avtryck på historien. Då avgörs nämligen om mänskligheten gått in i en ny geologisk era – antropocen.

För drygt 10000 år sedan inleddes den geologiska tidsepok som i den vetenskapliga litteraturen fått namnet holocen. Tidigare geologiska epoker hade präglats av häftiga klimatsvängningar, men under holocen uppstod en plötslig stadga som skapade jordmånen för mänskliga civilisationers möjligheter att blomma upp. Jordbrukets expansion, en accelererande teknikutveckling och människoartens utbredning över planeten bygger alltså i grunden på jordens förmåga att reglera sig självt till en stabil jämvikt.

Annons
Annons
Annons