”Obehaget växer – tror de EQ-test är sanningen?”

Anna W Gustafsson, docent i svenska vid Lunds universitet, ifrågasätter värdet av tester vid jobbansökan.
Anna W Gustafsson, docent i svenska vid Lunds universitet, ifrågasätter värdet av tester vid jobbansökan. Foto: Privat, Ill: Thomas Molén

”Rigid och osjälvständig” sa EQ-testet hos rekryteraren. Anna W Gustafsson, docent i svenska vid Lunds universitet, kände inte igen sig. Efter att ha läst SvD:s artikelserie hörde hon av sig. Här skriver Anna om sina erfarenheter av tvivelaktiga tester.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

På jobbintervjun säger rekryteraren: ”Berätta om en konflikt du haft på jobbet.” Mina tankar arbetar febrilt, letar efter en konflikt, drar historien. Rekryteraren frågar vidare. Är du verkligen beredd att lämna universitetsvärlden? Jag anar en tveksamhet, hon driver på, jag svarar i ärlig självrannsakan. Jag tänker att jag behöver röra på mig, skaka om mig själv, lära känna nya sammanhang.

Jag går vidare till steg två, sitter hemma och fyller i ett EQ-test i datorn. Frågor med påståenden om olika sätt att tänka och agera som till exemepl: ”Jag försöker förstå varför andra gör som de gör” eller ”Jag känner frustration när situationer ändras plötsligt”. Jag fastnar i svarsalternativen: ”sällan”, ”ofta”, ”ibland”. Hur ska jag veta det? I relation till vad? Till mitt 25-åriga arbetsliv? Jo, men det kan ju hända, tänker jag, kryssar i ”ibland”.

Annons
Annons
Annons