Annons

”Obegripligt att inte drogpolitiken utvärderas”

En stor andel av dödsfallen utgörs av överdoser där heroin och andra opioider varit inblandade. Trots detta görs mycket lite för att minska risker och överdoser hos personer som använder dessa preparat, skriver debattörerna.
En stor andel av dödsfallen utgörs av överdoser där heroin och andra opioider varit inblandade. Trots detta görs mycket lite för att minska risker och överdoser hos personer som använder dessa preparat, skriver debattörerna. Foto: Boris Roessler/DPA/TT

Det krävs en grundlig genomgång av andra länders åtgärder inom narkotikaområdet. Detta bör vara en del av en större utredning där hela den svenska politiken noggrant undersöks, skriver Christina Örnebjär, Föreningen Tryggare Ruspolitik, och Niklas Eklund, Stockholms Brukarförening, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Frågan Peter Moilanen och Pelle Olsson ställer är: ”Är det verkligen restriktiva drogpolitiken som dödar?”

Vi kan bara spekulera om saken då den svenska narkotikapolitiken aldrig har utvärderats under de nästan 40 år som kriget mot narkotikan pågått i Sverige. Däremot vet vi att ingen forskning ger stöd för att det vore möjligt att uppnå visionen om ett narkotikafritt samhälle. Trots våra försök har tillgången på narkotika ökat kontinuerligt och inget tyder på att denna utveckling skulle avstanna. Vi måste börja ta detta på allvar och diskutera vad det innebär för vår framtida narkotikapolitik.

Annons
Annons
Annons