Annons

Obegripligt att EU inte står upp för yttrandefriheten

Ett dokument som ska föreställa ett upprop för ”fred och tolerans” lyckas med konststycket att bland annat erkänna yttrandefriheten samtidigt som man tar avstånd från den. Problemet är att även EU undertecknar detta dokument, vilket är högst osmakligt, skriver Magnus Norell, forskare vid Utrikespolitiska institutet (UI) med inriktning på terrorism och Mellanöstern.

Under strecket
Publicerad

Ingen har väl kunnat undgå det filmklipp på nätet om Muhammad som våldsam, sexfixerad, grym och lite dum. Dock krävdes ganska lång tid innan det blev allmänt känt. Det tog flera månader och den film som klippet påstås hänvisa till existerar inte i sinnevärlden.

Man kan, och bör fråga sig hur en sådan fiktion överhuvudtaget kan uppröra någon. Svaret är att det dels handlar om att det i islam finns en ovilja att överhuvudtaget kritisera, håna eller förlöjliga den egna religiösa traditionen inklusive profeten Mohammad. Dels handlar det om att vissa krafter, som till exempel islamister och/eller politiker gynnas av att sätta agendan för hur islam ska definieras. Den förra, större gruppen bryr sig i slutändan inte om vare sig filmen (eller artikeln, teckningen eller vad det nu kan vara), även om de ogillar att det görs. Detta är ett problem för länder där islam spelar en roll i den politiska strukturen och utgör en reell konflikt med det sekulärt demokratiska väst, vars religionsfrihet och andra friheter utgör en fundamental förutsättning för reell frihet.

Annons
Annons
Annons