Annons
X
Annons
X

Obamas ödesval i gång

Vallokalerna har öppnat i flera delstater i USA och president Barack Obama spås en tung förlust i dagens mellanårsval. Den sista opinionsmätningen visade att Demokraterna förlorar majoriteten i representanthuset, men kan behålla senaten.

Av AFP, Reuters, TT
(uppdaterad)

Vallokalerna har nu öppnat i flera amerikanska delstater.

Mellanårsvalet är inte enkelt för allmänheten att följa, konstaterar The New York Times. Totalt är det över 500 valkamper som ska avgöras. Guvernörer, senatorer och ledamöter till representanthuset ska utses över hela USA. Dessutom hålls val till många delstatsparlament samt ett antal folkomröstningar.

De stora frågorna som politiska bedömare kommer att brottas med är enligt tidningen: Vad betyder valet för president Obama och hans försök att bli återvald 2012? Hur stark är egentligen Tea Party-rörelsen? Och hur ska den nya kongressen hantera USA:s fortsatt svaga ekonomi?

Annons
X

Vad gäller Obamas ställning riktar experterna särskilt sina blickar mot guvernörsvalen i ett antal viktiga stater där Obama vann över John McCain 2008. Det är främst Colorado, Florida, New Mexico och Ohio.

Enligt gårdagens Gallup - som pekar i samma riktning som övriga opinionsundersökningar - får republikanerna 52-55 procent av rösterna mot demokraternas 40-42 procent.

Även i senaten spås Demokraterna gå mot svåra förluster, men får förmodligen behålla majoriteten. En delad kongress bäddar för intensiv politisk kamp inför Obamas försök att bli omvald om två år.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De första vallokalerna på östkusten öppnar klockan 11 svensk tid, och de sista stänger först klockan 05 i morgon i Alaska och på Hawaii.

  Både republikaner och demokrater har skickat smärre arméer av jurister till delstater där kampen väntas bli särskilt jämn, men valexperterna tror att slutresultatet kommer att stå klart några timmar efter det att vallokalerna stängt.

  Republikanerna har lovat att riva upp Obamas sjukvårdsreform om de vinner makten. Presidenten har ägnat valspurten åt frenetiskt kampanjarbete ute i landet i ett försök att undvika ett betydligt svårare läge under kvarstoden av mandatperioden.

  Inte bara Demokraterna spås gå mot nederlag i tisdagens amerikanska mellanårsval. Förespråkarna för en legalisering av marijuana i Kalifornien har enligt de senaste mätningarna hamnat i underläge.

  Opinionundersökaren Field Polls senaste mätning, publicerad i Los Angeles, visar att 49 procent av dem som sannolikt tänker rösta är emot legaliseringsförslaget, medan 42 procent stöder det.

  En liknande mätning i förra månaden visade att de flesta som tänker rösta var för förslaget.

  Mark DiCamillo, som gjort undersökningen, tror att justitieminister Eric Holders insteg i den kaliforniska debatten har spelat stor roll. Holder slog häromveckan fast att den federala regeringen kommer att fortsätta ingripa mot marijuana oavsett vad väljarna i Kalifornien kommer fram till. Drogen är alltjämt förbjuden nationellt i USA.

  Stödet har främst falnat bland Demokraternas väljare, bland män och bland medelålders. Unga och väljare i San Francisco-området är fortsatt starkt för förslaget.

  Washington TT-Reuters-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X