Annons
X
Annons
X

”Obamas gröna agenda en katastrof”

Fram till valet den 6 november går vi igenom de viktigaste sakfrågorna, och hur kandidaterna ställer sig till dem. Den här gången: Miljön.

Mitt Romney och Barack Obama möttes i tv-duell i direktsänd tv.
Mitt Romney och Barack Obama möttes i tv-duell i direktsänd tv. Foto: CHARLIE NEIBERGALL/AP

SVD LISTAR SAKFRÅGORNA

MILJÖN
Förre vicepresidenten Al Gore må ha varit en miljö- och klimatpionjär för mer än 20 år sedan men hans landsmän har en schizofren inställning till de här frågorna.

Å ena sidan finns det exempel på hårda amerikanska miljökrav och man ser små Fiat-bilar på gatorna; å den andra tvekar amerikaner inför de höga initialkostnaderna för exempelvis solpaneler, fortsätter att köra suvar och klimatförnekare får större gehör i USA än på andra håll.

Såväl kol-, olje- och naturgasindustrierna är flitiga bidragsgivare i valet, medan miljörörelsen just inte kan räkna med något stöd från allmänheten som oroar sig mer för jobben och ekonomin.

Annons
X

SJUKVÅRD:
Romneys vallöfte – att krossa Obamacare

Det här vill Barack Obama: Tvingades gå regleringsvägen när han inte kunde få igenom miljölöften, som handel med utsläppsrätter, i kongressen. Fick draghjälp av den övergång till naturgas som sker.

Om republikanerna tar över i senaten kan förslag klubbas (döpt till: Stop the War on Coal) som gått igenom i representanthuset om att riva upp regleringar. Obama väntas förnya denna kamp för renare luft och vatten om han väljs om, liksom för fler skyddade naturområden. Sa på partikonventet att ”klimatförändringarna inte är någon bluff”.

Det här vill Mitt Romney: Var förespråkare för grön energi i Massachusetts, med kritik mot ett kolkraftverk och avdrag för energisparande åtgärder i villor och företag. Har inte miljö som egen punkt i plattformen utan säger bara där att han vill skydda miljön utan att ”förstöra jobb och paralysera industrier”. Hävdar att Obamas ”gröna agenda” varit en katastrof. Vill inskränka naturvårdsverket EPA:s befogenheter. Lovar mer oljeprospektering både utanför kusterna och på mark i federal ägo. Sa i ett tal ”Vi vet inte vad som orsakar klimatförändringarna på vår planet”.

Slutsats: Trots kritik om att Obama inte gjort nog under sina nära fyra år kan framhållas att han faktiskt har genomfört flera reformer: bränslesnålare bilmotorer, ökning av förnybar energi, förbättring av elnätet, tilläggsisolering av offentliga byggnader.

Tanken på en president Romney är rena röda skynket för miljögrupper som befarar att det blir en återgång till dominans för fossila bränslen. Samma krafter kunde nyligen framhålla att orkanen Sandy är en varning om framtida katastrofer.

LÄS OM VALETS VIKTIGASTE SAKFRÅGOR:

EKONOMI:
Romney mot Obama, Reagan mot Keynes

INVANDRING:
En av de mest infekterade samhällsfrågorna

VAPENLAGAR:
Kandidaterna duckar i vapenfrågan

SKOLAN:
Här är USA sämre än både Finland och Kina

SKATTER:
Medelklassen fokus i viktigaste frågan

Quizspecial: Vad vet du om USA?

00-tal: Var befann sig Bush under 9/11? quiz.svd.se 90-tal: Vilket blev serieskyttens namn? quiz.svd.se 80-tal: Varför blev Ferraro historisk? quiz.svd.se 70-tal: Härjade i NY, vad kallades han? quiz.svd.se 60-tal: Vad hette berömd månlandare? quiz.svd.se Historia: Vad kan du om USA:s presidenter? quiz.svd.se

Gå till SvD:s specialsajt om presidentvalet

Ta del av nyheter, analyser och quiz. Här får du senaste informationen om höstens val i USA.

Annons
Annons
X

Mitt Romney och Barack Obama möttes i tv-duell i direktsänd tv.

Foto: CHARLIE NEIBERGALL/AP Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X