Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Lena Hennel: Obamas besök inte bara positivt för M

Utrikesminister Carl Bildt har under flera år tagit rygg på sin amerikanska motsvarighet som fram till i vintras hette Hillary Clinton. Dessförinnan odlade Carl Bildt på samma sätt framgångsrikt kontakten med Condoleezza Rice. ”When Bildt is in town, Condi is available”, har USA:s Sverigeambassadör berättat.

Det innebär inte att relationen mellan Carl Bildt (M) och de amerikanska diplomaterna har varit helt okomplicerad. I dokument från Wikileaks som SvD publicerade 2010 beskrev USA:s ambassad Sveriges utrikesminister som en ”mellanstor hund med attityden hos en stor hund” (a medium size dog with big dog attitude). En inte riktigt smickrande beskrivning.

Men den svenska strävan att bygga relationen med den amerikanska administrationen – republikansk eller demokratisk – har fortsatt att löpa som en röd tråd under alliansens år vid makten.

Annons
X

I Fredrik Reinfeldts första regeringsförklaring 2006 var budskapet klart: ”Sverige bör verka för att den transatlantiska länken stärks.” Chefen för den politiska avdelningen på Sveriges ambassad i Washington förklarade för SvD 2007 att det var den starkaste markering i en regeringsförklaring som han kunde påminna sig.

Redan under Fredrik Reinfeldts första år hade hans ministrar varit ”over there” ett stort antal gånger. Själv var också statsministern tidigt på visit i Vita huset hos George W Bush och senare också Barack Obama.

Det är således ett långsiktigt arbete som Fredrik Reinfeldt nu kan skörda frukterna av.

Med drygt tolv månader kvar till valet är USA:s president en välkommen gäst för Fredrik Reinfeldt. Ett år är visserligen en evighet i politiken men alliansen behöver all stjärnglans den kan få.

I TV4/Novus väljaropinion som kom under onsdagen får regeringen bara stöd av 35,6 procent av väljarna om Centerpartiet, som i mätningen ligger strax under riksdagsspärren, inte räknas med. Kristdemokraterna balanserar precis på den. Socialdemokraterna är ensamt nästan lika stort som resterna av alliansen: 34,1 procent.

När Göran Persson 2001 fick ikläda sig rollen som statsman under det svenska EU-ordförandeskapet förvandlades han i en handvändning från ett sänke till ett flöte för sitt parti.

Men någon sådan ansiktslyftning är inte Fredrik Reinfeldt i behov av. När förtroende mäts får han fortfarande alltid höga siffror. Alliansstrategerna hoppas däremot självfallet att toppmötet ska få den oprövade S-ledaren Stefan Löfven att framstå som en nybörjare på den internationella spelplanen.

Besöket kan emellertid också få en annan effekt; att statsministern ytterligare stärker sitt stöd hos väljarna på bekostnad av mer behövande allianskamrater. Moderaternas dominans i regeringen är redan massiv. Om Centerpartiet och Kristdemokraterna ska klara sig in i riksdagen och därmed lägga grunden för ytterligare en borgerlig regering skulle Fredrik Reinfeldt behöva göra plats för dem på röda mattan.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se Uttalande om Sverigebesöket whitehouse.gov Vad kan du om amerikanska presidenter? quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X