Annons

Obama: ”Vi är i krig med al-Qaida”

Förbättra underrättelsearbetet, förstärk flygsäkerheten och fortsätt kampen mot al-Qaida.

Under strecket
AFP, TT
Uppdaterad
Publicerad

23-årige Umar Farouk Abdulmutallab som övermannades på planet och greps.

Foto: AP Bild 1 av 1

23-årige Umar Farouk Abdulmutallab som övermannades på planet och greps.

Foto: AP Bild 1 av 1
23-årige Umar Farouk Abdulmutallab som övermannades på planet och greps.
23-årige Umar Farouk Abdulmutallab som övermannades på planet och greps. Foto: AP

President Barack Obama krävde omfattande insatser för att undvika nya attentatsförsök.

– Vi är i krig, vi befinner oss i krig med al-Qaida, sade Obama.

Det var en bestämd, men ändå reflekterande president som en och en halv timme försenad sent på torsdagen förklarade nya grepp i kampen mot terrorismen.

Han tog samtidigt på sig det slutgiltiga ansvaret för ”de systematiska felen” och misslyckandet att stoppa den 23-årige kalsongbombaren Umar Farouk Abdulmutallabs försök att spränga Detroitplanet i luften.

– Jag har det yttersta ansvaret, sade Obama.

Sedan beordrade han USA:s underrättelseorganisationer att börja samarbeta bättre och förstärka den ”analytiska processen”, och att större resurser sätts in för att stoppa al-Qaidas framfart på Arabiska halvön.

Annons
Annons

Obama krävde också förbättrad flygsäkerhet.

– Vi måste göra mer för att undvika att farliga personer kommer ombord på våra plan, samtidigt som vi ska främja flygandet, sade Obama när han mer detaljerat redogjorde för hur underrättelsearbetet ska förbättras.

Obama sade att ”ytterligare steg” ska tas för att förstärka säkerhetskontroller på flygplatser genom skanning och teknologi för att upptäcka explosiva ämnen. Presidenten beordrade dessutom förbättringar av listorna där misstänkta terrorister förs upp.

Tidigare på torsdagen uppgav tidningen Los Angeles Times att amerikansk gränspersonal visste att nigerianen Abdulmutallab fanns ombord på flygplanet från Amsterdam till Detroit och att han skulle förhöras efter landning.

Kalsongbombarens namn fanns med på en lista över terrormisstänkta och upptäcktes av amerikanska myndigheter när han redan hade stigit ombord på flygplanet i Amsterdam. En källa på USA:s säkerhetsdepartement sade dock att tiden för att upptäcka ett misstänkt namn före ombordstigning är begränsad. Passagerarlistan sammanställs några timmar före avfärd.

Jemens vice premiärminister med ansvar för försvars- och säkerhetsfrågor, Rashid al-Alimi, sade vid en presskonferens att Abdulmutallab ”gick med i al-Qaida när han bodde i London”. Han studerade vid University College London mellan 2005-2008 och ledde en islamisk grupp under en period. Universitetet har sagt att det då inte fanns några tecken på han tillhörde någon radikal, militant grupp.

I tidigare förhör har Abdulmutallab sagt att han fick sprängämnen av al-Qaida i Jemen och fick lära sig där hur han skulle hantera dem innan han reste till USA.

Abdulmutallab åtalades på sex punkter tidigare i veckan, bland annat mordförsök på passagerarna ombord på Detroitplanet.

Los Angeles TT-AFP

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons