Annons
X
Annons
X

Obama: Växande skuld kan ge allvarlig skada på ekonomin

USA:s president Barack Obama varnade på måndagen för att den växande skulden hotar att göra allvarlig skada på ekonomin och uppmanade kongressen att kompromissa för att ta itu med underskotten.

Av Direkt
Talman John Boehner, President Obama och Demokraternas ledare i Senaten Harry Reid.
Talman John Boehner, President Obama och Demokraternas ledare i Senaten Harry Reid. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS

”Om vi stannar kvar på den nuvarande banan, så kan vår växande skuld kosta oss jobb och göra allvarlig skada på ekonomin”, sade Barack Obama i ett tal från Vita Huset, enligt Bloomberg News.

Han uppmanade lagstiftare att lägga politiken åt sidan för att nå en överenskommelse om en ”balanserad” ansats och skyllde det nuvarande dödläget på en grupp republikaner i representanthuset som insisterar på budgetnedskärningar och inga skattehöjningar.

Representanthusets talman, republikanen John Boehner, och senatens majoritetsledare, demokraten Harry Reid, lade på måndagen fram sina nya besparingsförslag. Barack Obama stödjer Harry Reids förslag och sade att John Boehners förslag bara ”sparkar burken längre fram längs vägen”. Båda sidor måste kompromissa mer, sade Barack Obama.

Annons
X

”Demokrater och republikaner är överens om omfattningen av den underskottsminskning vi behöver. Debatten handlar om hur det ska kunna ske”, sade Barack Obama.

I en tv-sänd respons sade John Boehner att Barack Obama begär en ”blankocheck”.

”Presidenten har ofta sagt att vi behöver en 'balanserad' ansats - vilket i Washington innebär: vi spenderar mer, och du betalar mer. Den tragiska sanningen är att presidenten ville ha en blankocheck för sex månader sedan, och han vill ha en blankocheck idag. Det kommer helt enkelt inte att hända”, sade John Boehner.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Barack Obama sade att ett misslyckande med att få till stånd en överenskommelse riskerar att tvinga USA till default på en del av sina åtaganden. Han uppmanade det amerikanska folket att sätta tryck på sina representanter i Washington för att agera.

  Om kongressen inte kommer överens, så kommer ”räntorna att skjuta i höjden på kreditkort, bolån och billån, vilket innebär en kraftig skattehöjning för det amerikanska folket. Vi skulle riskera att utlösa en djup ekonomisk kris, som nästan helt orsakats av (politikerna i) Washington”, sade Barack Obama.

  John Boehners tvåstegsplan skulle höja USA:s skuldtak med upp till 1.000 miljarder dollar i ett första steg och sedan med 1.600 miljarder dollar i ett andra steg, och samtidigt innebära kraftiga utgiftsnedskärningar. Det första steget omfattar besparingar på 1.200 miljarder dollar och det andra besparingar på 1.800 miljarder dollar.

  Barack Obama och Harry Reid säger att de kommer att motsätta sig alla kortsiktiga ökningar av skuldtaket eftersom det kommer tvinga fram ännu ett skuldstopp nästa år. Harry Reids förslag innebär nedskärningar på 2.700 miljarder dollar samtidigt som skuldtaket höjs med 2.400 miljarder dollar, vilket är tillräckligt för att klara sig över valet 2012.

  Ingen av planerna skulle innebära skattehöjningar på kort sikt, eller djupa ingrepp i socialförsäkringar som Medicare.

  Kreditvärderingsinstituten har varnat för att de kommer nedgradera USA om kongressen inte kan hitta en långsiktig lösning för att komma tillrätta med underskotten.

  IMF uppmanade på måndagen USA att snabbt lyfta sitt skuldtak och bara gradvis minska utgifterna.

  ”Det federala skuldtaket bör höjas omedelbart för att undvika en allvarlig chock för den amerikanska ekonomin och de globala finansmarknaderna”, skrev IMF i en rapport om USA.

  IMF uppmanade USA att gradvis ta bort det extraordinära stöd som getts för att hantera finanskrisen, och konstaterade att bieffekterna av en trovärdig och gradvis budgetkonsolidering är begränsade, medan effekterna av ett förlorat förtroende för USA:s skuldhanteringsförmåga är ”globalt stora och negativa”.

  DIREKT

  Annons
  Annons
  X

  Talman John Boehner, President Obama och Demokraternas ledare i Senaten Harry Reid.

  Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X