Jesper Sandström:Obama vann inte tack vare sin hudfärg

Biden har en del att lära av sin gamle kollega.
Biden har en del att lära av sin gamle kollega. Foto: REX/AP

Om Demokraterna ger efter för vänsterfalangens rop på mer identitetspolitik, då riskerar de att möta en ännu mer polariserande motpart än Trump i nästa val.

Under strecket
Publicerad
Annons

Snart ska demokraternas Joe Biden välja vicepresidentkandidat. En stor del av rapporteringen kretsar kring att det borde vara en kvinna, gärna afroamerikan, eller åtminstone latinamerikan. Somliga menar att det är viktigt att se till att uppnå en bredare representation av kvinnor och icke-vita etniska grupper. Underförstått är att sådana kandidater ska vara bättre på att tillvarata olika intressen hos de grupper de tillhör.

Men något blir skevt när långa analyser, i såväl svenska som amerikanska medier, lägger allt fokus på kandidatens kön och etnicitet utan att säga något särskilt om politiska ståndpunkter. Under den välmenande ytan vilar en människo- och samhällssyn som blir obehaglig om den upphöjs till norm, där det är inte bara acceptabelt, utan till och med eftersträvansvärt, att rösta utifrån etnicitet eller kön snarare än politikens innehåll.

Annons
Annons
Annons