Annons
X
Annons
X

Obama talade till världens muslimer

Den Dubai-baserade tv-kanalen Al-Arabiya lyckades ro hem den första tv-intervjun med nytillträdde Barack Obama.
– Jag har muslimska familjemedlemmar. Jag har levt i ett muslimskt land, sa Barack Obama i intervjun.

Under måndagen lät sig Barack Obama inervjuas i tv-kanalen Al-Arabiya i Dubai.
Under måndagen lät sig Barack Obama inervjuas i tv-kanalen Al-Arabiya i Dubai. Foto: AP

I en tydlig gest mot den muslimska världen lät Barack Obama den arabiska kanalen Al-Arabiya bli den första att intervjua honom i tv som USA:s president. Samtalet kom att handla mycket om Israel-Palestina-konflikten, men också om att sträcka ut en hand.

I dag åker Obamas Mellanösternsändebud George Mitchell till Mellanöstern för att inleda sitt fredsmäklande mellan Israel och Hamas.

– Jag har sagt till honom att börja med att lyssna, för alltför ofta inleder USA med att diktera – om man ser till de här frågornas bakgrund – och vi känner inte alltid till alla faktorer som är inblandade. Så nu lyssnar vi. Han kommer att prata med alla huvudparterna som är inblandade. Och sedan ska han rapportera tillbaka till mig. Sedan formulerar vi en specifik plan, sa Barack Obama till Al-Arabiyas reporter.

Annons
X

Han betonade också att det inte går att tala om för vare sig israeler eller palestinier vad som är det bästa för dem.

– De kommer behöva fatta några beslut. Men jag tror att tiden har kommit för båda sidor att inse att vägen de följer just nu inte kommer att resultera i välstånd och trygghet för deras folk. I stället är det dags att återvända till förhandlingsbordet.

Obama slog fast att Israel är en viktig allierad till USA och att dess suveränitet inte får ifrågasättas – men öppnade också dörren till en mjukare framtoning.

– Jag tror det är möjligt för oss att se en palestinsk stat – jag tänker inte sätta en tidsgräns för det – men som är angränsande, som tillåter rörelsefrihet för dess folk, som tillåter handel med andra länder, som tillåter ett växande företagsklimat och en kommers så folk får ett bättre liv.

Intervjuaren för därefter vidare samtalet till den muslimska världen även utanför Israel och Palestina.

Hur orolig är du över att det i vissa delar av denna finns en demonisering av Amerika?

– I mitt installationstal pratade jag om att man kommer att dömas för vad man har byggt, inte för vad man har raserat. Och det de har gjort är att rasera saker. Över tid tror jag att den muslimska världen har förstått att den vägen inte leder någonstans annat än mot mer död och förstörelse.

– Nu är mitt jobb att kommunicera att USA har mycket att vinna på att den muslimska världen mår bra och att språket vi använder måste vara ett respektfullt sådant. Jag har muslimska medlemmar i min familj. Jag har levt i muslimska länder.

Barack Obama har lovat att inom de första 100 dagarna resa till den ”muslimska världen” som han kallar den och tala i en av dess huvudstäder. Han ville inte avslöja vilken stad det kommer att bli under intervjun.

– Mitt uppdrag till den muslimska världen är att förmedla att amerikaner inte är er fiende. Vi gör ibland misstag. Vi har inte varit perfekta. Men om ni ser till historien så föddes inte Amerika som en kolonialmakt och samma respekt och samarbete som Amerika hade med den muslimska världen så sent som för 20 eller 30 år sedan, så finns det ingen anledning till att vi inte kan återskapa det. Och jag tror det kommer att bli en viktig uppgift.

Annons
Annons
X

Under måndagen lät sig Barack Obama inervjuas i tv-kanalen Al-Arabiya i Dubai.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X