Annons
X
Annons
X

Obama: Sluta med utpressning

Tick tack. Med bara några dagar kvar till att USA slår i skuldtaket försöker den politiska ledningen bryta dödläget. Efter att samtalen mellan republikanerna i representanthuset och president Obama brutit samman - nu flyttas fokus till senaten där informella samtal öppnades på lördagen. De väntas fortsätta på söndagen.

Av SvD, TT
(uppdaterad)
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: CHARLES DHARAPAK/AP

Med stora delar av statsapparaten nedstängd och bara fem dygn kvar tills USA slår i skuldtaket, då staten inte får låna mer pengar, flyttas nu fokus i de allt mer desperata politiska förhandlingarna i centrala Washington DC.

När president Barack Obamas samtal med Republikanerna i representanthuset nådde en återvändgränd på lördagen flyttades direkt fokus till senaten. Där, inne på talmannen, demokraten, Harry Reids kontor inleddes på lördagsmorgonen samtal mellan honom och Republikanernas gruppledare Mitch McConnell. Samtalet beskrevs som privat men buskapet var solklart: Att de politiska antagonisterna öppnade ”en kommunikationslinje” mellan sig i syfte att få till stånd en höjning av skuldtaket och ett slut på nedstängningen av statsapparaten. Det tolkas av många positivt och en möjlig utväg.

Mötet beskrevs av en medarbetare som hjärtligt och framåtsyftande. Samtalet väntas fortsätta på söndagen. Samtidigt väntas de avbrutna samtalen mellan president Obama och rebulikanerna i representanthuset försiktigt återupptas på måndagen.

Annons
X

President Barack Obama har milt sagt stark press på sig. Men stärkt av en färsk opinionsundersökning där de flesta amerikaner ger Republikanerna skulden för dödläget vägrar Obama att gå med på eftergifter om sin sjukvårdsreform. Däremot pekar allt på att han går med på att skriva på en uppgörelse om en kortsiktig höjning av skuldtaket. Men det sker i så fall motvilligt. Och bara om den är ”ren”, alltså utan underförstådda eftergifter i fortsatta, mer komplicerade samtal om statsbudgeten.

Och även om Obama verkar redo för en korttidslösning riktar han kritik mot detta scenario i sitt veckotal.

– Det vore inte klokt att, som en del föreslår, sparka skuldtaksburken framför sig längs vägen några månader, och mitt i julhandeln snudda vid en avsiktlig betalningsinställning - den första i sitt slag, säger presidenten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att det börjar bli riktigt nervkrig visar om inte annat att det utbröt ett häftigt gräl i representanthuset på lördagsmorgonen som mer påminde om en sandlådebråk. Det var demokraten Joseph Crowley från New York och en medarbetare till den republikanske minoritetsledaren Eric Cantor, som rök ihop.
  New York Times nätupplaga skriver att det finns olika rapporter om, som de skriver, ”konflikten blev fysisk” men det var hur som helst en häftig ordväxling. Crowley sade senare på dagen att medarbetaren till Cantor hade bett om ursäkt.

  Samtidigt har några delstater gett upp, och gått med på att betala federala National Park Service så att populära turistattraktioner kan öppna igen. Det gäller bland andra Grand Canyon, Mount Rushmore och Frihetsgudinnan, som alla varit stängda sedan den 1 oktober.

  Stockholm TT, SvD

  Annons
  Annons
  X

  Barack Obama.

  Foto: CHARLES DHARAPAK/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X