Annons
X
Annons
X

Obama sätter sprätt på sekinerna

Vicepresidentkandidaten Sarah Palin har gjort sig känd för att vara noggrann med skattebetalarnas pengar. Blir det hon som får syna Obamas långa lista med vallöften?
Vicepresidentkandidaten Sarah Palin har gjort sig känd för att vara noggrann med skattebetalarnas pengar. Blir det hon som får syna Obamas långa lista med vallöften?

KRÖNIKA | USA-VALET

Demokraterna bjöds på en präktig överraskning strax innan konventet i Denver började. I en mätning sade ett klart flertal av amerikanerna att John McCain är bättre lämpad än Barack Obama att ta ansvar för USA:s ekonomi. McCain blev förmodligen minst lika häpen som demokraterna. Senatorn från Arizona har aldrig haft dollar och cent som paradfråga.

Genom sitt stora tal i torsdags har Barack Obama gjort undersökningsresultatet mer begripligt. Obama är en förstklassig retoriker med en fenomenal förmåga att inspirera i alla fall dem som längtar efter att bli inspirerade, och även om han var mer sammanbiten i Denver än vid andra viktiga linjetal gjorde han inte sina partivänner besvikna. Frågan är vad mittenväljarna som ännu inte har bestämt sig tycker, för Obama blev konkretare än hittills om ekonomin, och vad han sade väcker frågor.

Han upprepade sin skepsis mot globaliseringen: ”Till skillnad från John McCain tänker jag upphöra med att ge skattelättnader till företag som skickar jobb utomlands.” I praktiken betyder det att han vill försämra villkoren för amerikanska företag som investerar utanför USA. Det speglar ett nollsummetänkande, där den enes jobb är den andres arbetslöshet, och som Bill Clinton väl visste är det dålig ekonomi för både USA och övriga världen. Tyvärr finns det resonans för de här idéerna i amerikansk opinion, men är det någonstans det finns en nyktrare syn på saken är det bland oberoende väljare, som varken är fackföreningsvänster eller nationalistisk höger.

Annons
X

Där finns också stor oro för stabiliteten i USA:s ekonomi. Människor känner sig obekväma med underskotten i statsfinanser och utrikesaffärer och långt in i republikanska led är man besviken på president Bush för hans släpphänthet. Men i Denver meddelande Barack Obama att det ska bli mer av samma sak.

Ja, han uttryckte sig förstås inte på det sättet. Men det var ingen dålig handlarlista han läste upp. Arbetande familjer ska få sänkt inkomstskatt. Kapitalskatten för småföretag ska tas bort. Det ska ske massiva investeringar i skolundervisning för små barn. ”En armé” av nya lärare ska rekryteras och få högre lön. Alla ska få sjukförsäkring och det ska bli mindre dyrt att vara borta från jobbet när man själv eller barnen är sjuka.

Ovanpå detta vill Obama att den federala regeringen ska satsa 150 miljarder dollar på förnyelsebar energi under det kommande decenniet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Flera av förslagen är attraktiva, men de måste ändå betalas – samtidigt som staten går med underskott och kostnaderna för de befintliga välfärdsprogrammen ökar kraftigt framöver. Sant, säger Obama, och därför finns också planer för hur allt ska betalas. Dels ska storföretagens kryphål tas bort så att skatteinkomsterna ökar, dels ska det sparas på byråkrati och förlegade offentliga program.

  Det var tur att det var Mona Sahlin och inte Anders Borg som stod i publikhavet och lyssnade, annars hade den demokratiska räddningstjänsten fått rycka ut med luktsaltet. Oräkneliga gånger har politiker lovat att finansiera utgifter eller skattesänkningar genom att strama upp verksamheten och sätta stopp för ineffektivitet och slöseri, oräkneliga gånger har de misslyckats. Trovärdig ekonomisk politik kräver kärvare och mer impopulära besked, men det är Obama uppenbarligen inte pigg på.

  Det ska bli spännande att se hur republikanerna ska syna Obamas ekonomiska politik nu när deras konvent drar i gång. Det är inte den debatten McCain har tänkt sig men under ett år då den ekonomiska oron är stor blir det nödvändigt att gå i clinch med överbudspolitiken. Tänker han kanske lämna frågorna åt vicepresidentkandidaten Sarah Palin, som under sin korta tid som guvernör i Alaska har profilerat sig som ytterst noggrann med skattebetalarnas pengar? Hon är oerfaren, säger många. Jovars, men inte mindre oerfaren än Obama, som aldrig har haft exekutivt politiskt ansvar. Demokratiskt domderande om hur oprövad Palin är kommer att blåsa liv i frågorna om Obamas egen meritlista.

  Valet av Palin är förstås en chansning av McCain, men 2008 vinner inte en republikan som vägrar att chansa, och 44-åringen från norr har med sig mycket som McCain saknar. Tål hon mediernas och motståndarnas granskning? Vi får snart se. Varje dag kommer nya avsnitt i 2008 års bästa tv-upplevelse

  Annons
  Annons
  X

  Vicepresidentkandidaten Sarah Palin har gjort sig känd för att vara noggrann med skattebetalarnas pengar. Blir det hon som får syna Obamas långa lista med vallöften?

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X