Annons

Obama säkrare

Det som många tar fasta på efter den andra debatten mellan presidentkandidaterna i USA är att Barack Obama känner sig hemmastadd i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor, som skulle vara John McCains styrka.

.

Under strecket
Publicerad
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE Bild 1 av 1
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE Bild 1 av 1
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE

MCCAIN KUNDE INTE VINNA ANDRA DEBATTEN

WASHINGTON

Någon större glädje rådde inte i republikanska kretsar igår morse, dagen efter den andra tv-sända presidentkandidatsdebatten. Trots att det var ett så kallat torgmöte med frågor från vanligt folk i studion, som McCain föredrar, förmådde han inte att bryta den negativa trend som rått den senaste tiden. Hänvisningen vid ett tillfälle till Obama som ”that one”, eller ett oartigt ”han där” eller ”den där”, uppfattades också negativt.

Debatten dominerades av finanskrisen och det var tydligt att Obama medvetet drog upp ämnen som särskilt kvinnliga väljare bryr sig om, som sjukvård, vilket han karakteriserade som en ”rättighet” medan McCain kallade det för ”ett ansvar” som åligger individen.

Mest brände det till i utbytena om terrorism, Pakistan och Irak. Här slog Obama tillbaka mot McCains beskrivning av honom som oerfaren med ”jag förstår inte hur det kom sig att vi invaderade ett land som inte hade något med 11 september-attentaten att göra medan Usama bin Ladin och al-Qaida inrättar träningsläger”.

Annons
Annons

Obama har från början varit emot kriget i Irak, medan McCain har stött det och särskilt backat upp förra årets truppförstärkning.

På det hela taget var det en ganska tam debatt med upprepningar av kända ståndpunkter. Men Obama som gick in med ett försprång klarade sig bättre än McCain - och om honom börjar tv-komikern David Lettermans beskrivning, om att han ser ut som ”en arg gammal gubbe som skriker trampa inte på min gräsmatta”, att fastna.

Debatten uppmärksammas för all del men försvinner i flödet av dåliga ekonomiska nyheter, med upplysningar som hur mycket amerikanska pensionssparare just förlorat.

– Varje gång Dow Jones faller så faller McCain samtidigt, konstaterade Roger Simon på sajten The Politico som sammanfattade att McCain förlorade för att han inte segrade.

Ingen Obama-slakt i Nashvilleblogg.svd.seSe debatten härrealclearpolitics.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons