Annons
X
Annons
X

Obama nobbar lunch med kung Harald

Förvirringen kring hur programmet ska se ut när USA:s president Barack Obamas besöker Oslo för att ta emot fredspriset på torsdag har varit total. Det enda som har varit säkert är att han ska komma till Rådhuset kl 13.02.

Obama framstår som arrogant, enligt norska pr-experter. Han har tackat nej till att vara med på konserten som hyllar honom på fredagen. Han vill inte möta norska barn framför Rådhuset eller se på utställningen om honom själv och medborgarrättskämpen Martin Luther King på Nobels fredssenter.

Medan andra fredsprisvinnare ser den traditionella intervjun i tv-kanalen CNN som en möjlighet att under en timme få tala till hela världen, avstår Obama och verkar helst inte vilja svara på några frågor alls. På den enda presskonferensen som är planerad, efter ett 35 minuter långt samtal med statsminister Jens Stoltenberg på torsdag morgon, ska de två statsledarna bara läsa var sitt uttalande. Inte ens en lunch med Norges kung Harald har Obama tid till.

– Det här är inte smart av honom. Oavsett hur goda skäl han har framstår han som arrogant. Hela världen ser på detta som ett pris som hänger högt. Det är inte bra, vare sig för honom eller för priset, att han avlyser så mycket, säger pr-experten Rune Mørck-Wergeleland, som också är styrelseordförande i den svensk-norska handelskammaren.

Annons
X

Den enda chansen som vanliga Oslobor får att hylla fredspristagaren är ett fackeltåg som kommer att samlas nedanför balkongen på Grand Hotel. Obama har lovat att han kommer ut och vinkar vid sjutiden på kvällen.

– Det är kanske lite känsligt för oss norrmän att upptäcka att vi inte är så viktiga i ett globalt perspektiv. Men när han kommer med en så stor apparat runt sig och bara stannar en dag kan det fort skapa dålig stämning hos värdarna, säger Ole O. Moen, historieprofessor med USA som specialitet, till tidningen VG.

Flera norska medier har de senaste dagarna tagit upp frågan om beslutet att ge Barack Obama fredspriset verkar som ett bättre val nu, än när Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland överraskade en hel värld den 9 oktober. Aftenposten ger svaret redan på omslaget av sitt helgmagasin: Världen förstår fortfarande inte varför Obama får fredspriset.

De som försvarar priset är få. Ledaren för organisationen Nej till atomvapen, Ole Kopreitan, hör till dem. Hans organisation står för det ena fackeltåget på torsdagskvällen.

– Vi har inte sett en så lovande internationell ledare sedan Michail Gorbatjov gick i spetsen för sovjetisk atomnedrustning för 20 år sedan, säger Ole Kopreitan.

I det andra fackeltåget samlas många andra fredsorganisationer i protest, bland annat mot Obamas beslut att skicka ytterligare 30 000 amerikanska soldater till Afghanistan.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X