Annons
X
Annons
X

Obama kallar Svanberg till Vita huset

Svensken Carl-Henric Svanberg – styrelseordförande i BP – har fått order att bege sig till Vita huset den 16 juni för att diskutera den största miljökatastrofen i USA någonsin.

Foto: SCANPIX, AP

WASHINGTON I ett mycket korthugget brev direkt ställt till Carl-Henric Svanberg begär Thad Allen, som är ansvarig för samordningen av katastrofinsatsen, att Svanberg själv och lämpliga topprepresentanter infinner sig.

– President Obama kommer att delta i en del av detta möte, meddelade Allen i brevet sent på torsdagskvällen.

Spänningen mellan Vita huset och BP – och i förlängningen den brittiska staten – har tilltagit successivt med mer och mer attacker från amerikanska politiker på BP.

Annons
X

Men samtidigt har Barack Obamas besked att han inte samtalat med koncernchefen i BP Tony Hayward bemötts med stor förvåning. I en intervju häromdagen sa Obama att han inte hade pratat med Hayward för att denne bara skulle komma med de förväntade svaren.

Det ligger flera motsägelser i detta eftersom Obama också sagt att han kallat till sig experter för att få höra deras åsikter – samtidigt som BP och andra oljebolag anses vara de enda som anses sitta inne med expertis på oljeborrning på stora djup.

Ända fram tills i helgen när brittiska tidningar ifrågasatte var Svanberg befinner sig har den officiella BP-förklaringen om att Hayward är företagets ansikte utåt godtagits på många håll. Men nu vänder sig alltså amerikanska myndigheter på högsta nivå direkt till Svanberg – som är den som skulle kunna avskeda Hayward.

En BP-talesman sa till BloombergBusinessweek sent på torsdagen att en ”appropriate senior delegation would of course be glad to attend”. Ordvalet, glad eller nöjd, var lite olyckligt samma dag som Obama välkomnade familjerna till de elva dödsoffren den 20 april till Vita huset och nya högre uppskattningar av mängden av läckande olja presenterades.

Den senaste officiella siffran är att mellan 20000 och 40000 fat (à 159 liter) per dygn läckte ut fram till den 3 juni när en del av oljan från oljekällan på 1500 meters djup kunnat sugas upp.

Hayward är kallad till kongressen på torsdag, den 17 juni, i granskningen av vad som skedde på oljeborrplattformen, men i brevet begär alltså Thad Allen att Svanberg ska infinna sig. På sin dagliga briefing sa Vita husets Robert Gibbs att ”i företagsstrukturen är styrelseordföranden den relevante personen” att diskutera BP:s ansvar.

I ovan nämnda intervju, med NBC:s Matt Lauer, framhöll Obama att Hayward skulle ha fått sparken med tanke på de många klumpiga uttalanden han yttrat. Reportrar i Vita huset noterade syrligt att Obama sannolikt inte vill synas med Hayward.

I London tilltar irritationen över amerikanernas klagomål på BP med krav på att premiärministern David Cameron måste säga ifrån på skarpen till Obama. Men Cameron har än så länge sagt att han har förståelse för ”den amerikanska regeringens frustration”.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX, AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X