Annons
X
Annons
X

Obama jämför läckan med 11 september

Vita huset befinner sig under stark press med anledning av oljeläckan i den Mexikanska gulfen.

Men inför sin fjärde resa till området kan president Barack Obama ha klampat rejält i klaveret när han jämförde läckan med terrorattacken den 11 september.

Anhöriga till offren i terroristattacken har reagerat starkt.

President Barack Obama träffar invånare som drabbats av oljeläckan.
President Barack Obama träffar invånare som drabbats av oljeläckan. Foto: AP

President Barack Obama har fått kritik, även från de egna lägren, för sitt sätt att hantera BP och oljeläckan i den Mexikanska gulfen.

Pressen på Vita huset att visa mer handlingskraft växer i takt med oljekatastrofen. I dag sänds presidentens första tv-tal till nationen från det ovala rummet. Och på onsdag har han kallat till
krismöte med BP:s ledning.

Dessutom ska Obama besöka området runt oljeläckan för fjärde gången. Han besöker Alabama, Mississippi och Florida under två dagar i en vecka som kan bli avgörande både för oljekatastrofen och för hans presidentskap.

Annons
X

Men presidentens ansträngningar att visa att han tar oljekatastrofen på allvar riskerar att slå tillbaka efter ett oövervägt uttalande på måndagen.

I en intervju med
Politico, en inflytelserik webbsida med politiska nyheter, sa Obama att katastrofen ”påminner om 9/11” eftersom den kommer att påverka USA i många år framöver.

– På samma sätt som synen på våra svagheter och vår utrikespolitik formades djupt av 9/11 tror jag att den här katstrofen kommer att forma hur vi ser på miljön och på energi i många år framöver.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Uttalandet har fungerat som ett rött skynke för anhöriga till offren för terroristattacken den 11 september 2001.

  – Han är ute och cyklar. Det var terroristattacker, ingenting som orsakades av människor som försöker tjäna pengar, säger brandchefen Jim Riches, vars son var en av de 3 000 personerna som dog i attackerna.

  – Att jämföra en miljöolycka, om det är vad man ska kalla det, med en planerad terroristattack är löjligt. Politiker har ingen känsla för verkligheten, säger Jack Lynch, vars son dog i attacken, till
  The Guardian.

  Hans uttalande till Politico eldar dessutom på anklagelserna om att han försöker utnyttja katastrofen för att få igenom sitt impopulära lagförslag mot klimatförändringar genom att begränsa koldioxidutsläpp.

  Men presidenten tror alltså att oljeläckan kommer att få amerikanarna att tänka igenom sin kärleksaffär med oljan. Han vet inte hur lång tid en omställning kommer att ta, men säger att USA måste ”ta stora steg i en riktning som ger oss en framtidsorienterad, visionär energipolitik som vi så vitalt behöver och som har saknat så länge”.

  – Nu är det dags för oss att börja med övergången och att investera i nya sätt att göra affärer när det handlar om energi.

  Annons
  Annons
  X

  President Barack Obama träffar invånare som drabbats av oljeläckan.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X