Annons
X
Annons
X

”Obama har svikit sina ideal”

Den amerikanska fredsaktivisten Cindy Sheehan säger att president Obama har svikit sina vallöften och ideal. Hon menar att det dessutom finns en ovilja att kritisera det demokratiska styret vilket kväver debatten i USA och gör att fredsrörelsen går på sparlåga.

Cindy Sheehans son dog i Irak 2004. Året därpå blev hon ett av de mest kända namnen i den amerikanska fredsrörelsen när hon campade utanför George W Bushs ranch i Texas. I dagarna gästar hon bland annat ABF-huset i Stockholm. Bilden till höger visar när hon stoppades framför Vita husets grindar i september 2005.
Cindy Sheehans son dog i Irak 2004. Året därpå blev hon ett av de mest kända namnen i den amerikanska fredsrörelsen när hon campade utanför George W Bushs ranch i Texas. I dagarna gästar hon bland annat ABF-huset i Stockholm. Bilden till höger visar när hon stoppades framför Vita husets grindar i september 2005. Foto: DAN HANSSON, AP

Cindy Sheehan miste sin son Casey som soldat i Irak 2004. Året efter började hon campa utanför George W Bush ranch i Texas, och hotade med att stanna tills han personligen kom ut för att tala med henne.

Även om Bush aldrig pratade med Cindy Sheehan fick hon ett stort folkligt stöd i kritiken mot kriget i Irak. Ett av Barack Obamas mest uppmärksammade vallöften blev också att dra tillbaka trupperna därifrån – och istället öka närvaron i Afghanistan.

–Det har inte varit någon tydlig förändring i USA:s policy sedan Obama blev president. Han uppfyller inte sina vallöften när det gäller Irak, men tyvärr när det gäller Afghanistan dit han lovade att skicka fler soldater, säger Cindy Sheehan i en intervju med SvD under ett besök i Stockholm.

Annons
X

–För mig och för fredsrörelsen är detta oacceptabelt. Hans strategi är dömd att misslyckas.

När det gäller Irak har inte den reträtt skett som Obama tidigare talade om. Olika datum om när soldater ska tas hem har skjutits fram. Däremot är det klart att den nya administrationen har beslutat att förstärka trupperna i Afghanistan med 21000 soldater och att det finns en diskussion just nu som handlar om krav på ytterligare 40000 soldater.

Cindy Sheehan är mycket kritisk mot Obama och den demokratiska administrationen, som hon menar har svikit sina ideal och inte är bättre än republikanerna. Ett problem, som hon ser det, är att många av de betydelsefulla organisationerna som stödde fredsrörelsen var knutna till det demokratiska partiet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Vår energi utnyttjades för att få demokrater valda. Men det har lett till att fredsrörelsen har förlorat mycket fokus och energi.

  Hon menar att maktskiftet inneburit att det nu snarast är svårare att engagera människor än vad det var under Bushs styre.

  –Nu har vi en demokratisk president som borde vara emot krigen men uppenbarligen inte är det, vilket gör att fredsrörelsen praktiskt taget är död i mitt land. Under de republikanska åren hade vi ett stort antal människor som engagerade sig utan att vi hade en chans att påverka. Nu när vi har chansen är vi inte tillräckligt många, säger Cindy Sheehan med både ilska och vemod.

  Men själv fortsätter hon att argumentera outtröttligt mot USA:s krigföring. På frågan om det inte finns stora risker när det gäller säkerheten om de amerikanska soldaterna packar ihop och reser därifrån, menar Cindy Sheehan att det är ett bakvänt argument.

  –Med tanke på hur många irakier och afghaner som har dött på grund av oss, ser jag det som ett konstigt sätt att se till att de är säkra.

  Att Cindy Sheehan kallar rebellerna i Irak för frihetskämpar har väckt kritik, men hon försvarar sin hållning.

  –Självklart är de frihetskämpar. De slåss mot ockupationen. Vill jag det? Nej. De dödade min son. Men de har den moraliska rätten att göra motstånd och försvara sig om man ser till internationell rätt.

  Men finns inte risken att irakier slåss mot varandra om USA lämnar Irak?

  –Det är både arrogant och rasistiskt att tro att USA måste vara i Irak för att diktera hur de, som tillhör civilisationens vagga, ska lösa sina problem. Jag har pratat med irakier över hela världen som upprepar att de själva är kapabla att lösa problemen.

  Vad vet du om Obama? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Cindy Sheehans son dog i Irak 2004. Året därpå blev hon ett av de mest kända namnen i den amerikanska fredsrörelsen när hon campade utanför George W Bushs ranch i Texas. I dagarna gästar hon bland annat ABF-huset i Stockholm. Bilden till höger visar när hon stoppades framför Vita husets grindar i september 2005.

  Foto: DAN HANSSON, AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X