Obama har stort jobb framför sig

Barack Obama skriver, som nyvald amerikansk president, historia. Det är de svenska partiledarna överrens om.
– Han kan nu ge hopp till grupper som tidigare inte känt att de haft någon röst, säger Maud Olofsson.

Under strecket
Publicerad
SCAPIX
Foto: SCAPIX
Annons

Barack Obama står inför tuffa utmaningar påpekar Fredrik Reinfeldt. Det handlar om det stora budgetunderskottet, finanskrisen och två pågående krig samt en otydlig roll som supermakt.
– Men i klimatfrågan har jag stora förhoppningar och jag hoppas kunna möta Obama i Washington för samtal om hur vi får med oss USA i klimatförhandlingarna.

Vice statsminister Maud Olofsson hoppas att valet av Barack Obama är själva nyckeln till en vändning av den rådande finanskrisen i USA och att han kan ingjuta den framtidstro som USA behöver just nu.
– Han har lyckats fånga en stämning i landet och kan nu ge hopp till grupper som tidigare inte känt att de haft någon röst.
Maud Olofsson menar också att det finns stora förväntningar i Sverige och övriga världen på att USA ska delta i de internationella klimatförhandlingarna.
– Jag förväntar mig att han tar på sig ledartröjan i klimatöverenskommelsen i Köpenhamn nästa år. Vi ska också fördjupa det goda samarbetet mellan Sverige och USA kring förnyelsebarf energi som vi haft med den tidigare regeringen, säger Maud Olofsson.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons