Obama har gått ut starkt

SMAKSTART I VITA HUSET Som en virvelvind har Barack ­Obama stormat fram i 100 dagar. Men har det blivit någon ”change”, förändring? Ja, mer hoppfullhet, säger många. Andra är oroliga över alla stödmiljarder som rullar ut. Fler kan det bli. Dyra ­klimatåtgärder och hårt motstånd i Afghanistan väntar.

Under strecket
Publicerad
Foto: (ARKIV) PABLO MARTINEZ MONSIVAIS/AP
Annons

En amerikansk president måste gå ut starkt, av många skäl: för att snabbt profilera sig som stark beslutsfattare, för att tidigt sjösätta förslag som kan ta tid att behandla i kongressen, för att få resultat som partikamrater kan peka på i kongressvalen vartannat år. Perioden 100 dagar är egentligen helt godtycklig. Men den har kommit att bli en första avstämning för amerikanska presidenter

Jämfört med George W Bushs passiva regerande har Barack Obama gått fram som en virvelvind. Somt var han tvungen till, som räddningsförsöken av banker och bilindustrin. Somt ingick i valprogrammet, som utvidgningen av barnsjukvården. Somt var symbolik, som att bjuda in gayföräldrar till Vita husets traditionella äggrullning i påskas.

Annons
Annons
Annons