Obama håller presskonferens om hotet från Ryssland

USA:s president Barack Obama höll på onsdagsförmiddagen presskonferens i Tallinn, tillsammans med den estniske presidenten Toomas Hendrik Ilves. De två talade om en ökad Nato-aktivitet på baltisk mark, om vikten av demokratisk process i Ukraina och Irak, samt om avrättningen av journalisten Steven Sotloff.

Under strecket
Publicerad
USA:s president Barack Obama och Estlands president Toomas Hendrik Ilves på presskonferensen.

USA:s president Barack Obama och Estlands president Toomas Hendrik Ilves på presskonferensen.

Foto: VITA HUSET
Annons

10:44 Martin Mederyd Hårdh:
Hej och välkomna! USA:s president Barack Obama landade på onsdagsmorgonen i Estlands huvudstad Tallinn. Här stannar han över dagen för att träffa den estniske presidenten Toomas Hendrik Ilves och premiärministern Taavi Roivas, men även presidenterna i Litauen, Lettland och Polen. Efter dagen åker Obama vidare till Cardiff, Wales, för det stora Nato-mötet som hålls torsdag och fredag. Där ska det tas beslut om att ge Sverige ett ”gold card”, som ett av fem länder, för att fördjupa samarbetet – läs mer om det här.

I Estland förväntas Obama försäkra de baltiska ledarna om Natos fulla stöd, i ljuset av de ryska aktiviteterna i Ukraina, även om de stora beskeden väntas i Cardiff. Vita Huset säger att mötet hålls i Estland ”för att ytterligare stärka de starka relationerna mellan de två länderna, och bekräfta USA: s engagemang för sina baltiska allierade”. Det är 20 år sedan de sista ryska trupperna lämnade Estland. Om något nytt presenteras i praktiken – stationering av trupper eller vapen i baltländerna – återstår att se, samt om Obama kommenterar uppgifterna om att Ryssland och Ukraina kommit överens om eldupphör.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons