Annons
X
Annons
X

Obama: ”Enklare att beställa en pizza än att rösta”

”Jag är här för att rekrytera er alla”, säger USA:s president Barack Obama under ett panelsamtal på techfestivalen South by Southwest. Under samtalet medgav presidenten att han anser att staten ska ha en nyckel till alla mobiltelefoner.

[object Object]
USA:s president Barack Obama under samtal med The Texas Tribunes chefredaktör Eric Smith. Foto: Eric Gay / AP

AUSTIN, TEXAS Den största händelsen under årets upplaga av techfestivalen South by Southwest är att president Barack Obama besöker festivalen. Under ett timslångt panelsamtal med Evan Smith, chefredaktör på tidningen The Texas Tribune, berättar presidenten om hur lanseringen av the Affordable Care Act blev en väckarklocka för Vita husets digitala strategier.

– Jag hade precis drivit igenom the Affordable Care Act och så kraschade hemsidan. Det var väldigt besvärligt. Jag skulle ju framstå som en ung och tekniskt kunnig president, säger Barack Obama som är den första sittande presidenten att besöka festivalen.

Samtalet kom att mest handla om hur techbranschen kan hjälpa regeringen. Presidenten flörtade öppet med publiken och bad flera gånger om dens hjälp för att lösa framtidens stora problem.

Annons
X

– Det idag enklare att beställa en pizza än det är att utöva sin demokratiska rättighet, att rösta. Så någonstans är det fel, säger Obama, som dessutom gav en känga till delstaten Texas, som val efter val har ett rekordlågt valdeltagande.

– De som styr över Texas är inte intresserade av att ha fler väljare. Dessutom kommer Texas aldrig att bli "early adopters".

Efter hand styrdes samtalet in på den senaste tidens kontroverser mellan FBI och Apple. En dispyt har brutit ut mellan de två efter att FBI bett Apple att bygga in säkerhetsluckor i Iphones. Obama ville inte kommentera denna enskilda händelse men försvarade FBI. Presidenten liknade säkerhetsluckan med en nyckel som endast ett ytterst fåtal människor skulle ha tillgång till.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det finns dom som tycker att man ska bygga ett openetrerbart system. Men hur ska vi isåfall kunna få tag på barnpornograferna och andra som begår brott? Vilka möjligheter har vi om alla går omkring med ett schweiziskt bankkonto i fickan?

  Presidenten var sedan öppen med att han inte har lösningen på exakt hur ett system där endast ett fåtal har tillgång till "huvudnyckeln" skulle se ut. Men han satte sin tillit till att techbranschen skulle ha lösningen, bara de ville engagera sig i frågan.

  – Jag tror att lösningen kommer att vara att hitta en lösning där krypteringen är så stark som möjligt, nyckeln är så stark som möjligt och så få människor som möjligt ska att kunna komma åt den.

  Vidare kommenterade presidenten snabbt stämningen i administrationen efter visselblåsaren Edward Snowdens avslöjanden för två år sedan. Obama sköt snabbt ner alla eventuella konspirationsteorier.

  – Folk tror att jag sitter med en stor skärm och lyssnar av hela världens mobiltrafik. Sanningen är att jag snarare kämpar med min internetuppkoppling.

  Annons

  USA:s president Barack Obama under samtal med The Texas Tribunes chefredaktör Eric Smith.

  Foto: Eric Gay / AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X