Annons
X
Annons
X
Av TT, SvD, Omni
(uppdaterad)
USA:s nye president

Trump: Mina supportrar var hemska

För första gången medger nu Donald Trump att hans supportrar betett sig illa, skriver Huffington Post. Medgivandet kom i ett tal inför tusentals fans i Orlando på fredagen. Han menade samtidigt att hans anhängare nu kommer sansa sig, eftersom presidentposten är vunnen. SvD har samlat några av Trumps mest uppmärksammade uttalanden.

Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1

Bild 1 av 50

Foto: Evan Vucci/AP

USA:s blivande president Donald Trump har fått kritik för att uppmuntra sina supportrar till våld och hårda ord. I ett tal på fredagen sa han att hans anhängare varit elaka, hemska och våldsamma.

– Ni var brutala, våldsamma och skrek: Var är muren? Vi vill ha muren! Fängelse, Fängelse! Lås in henne (om Hillary Clinton, demokraternas presidentkandidat, reds. anm.)! Ni var galna, sa Trump till sina anhängare, enligt Huffington Post.

Samtidigt sa han att beteendet var för att vinna.

– Men nu, nu är ni mogna, och lugna och inte i närheten av så brutala och våldsamma, eller hur? Eftersom vi vann, eller hur? Nu är ni den typen som lutar er tillbaka och solar i er i glansen av seger.

Trots det var åhörarna inte så lugna som Trump indirekt bad om under talet. Två gånger bröt publiken ut i kör och skanderade för att Hillary Clinton borde fängslas.

– Lås in henne, lås in henne, skrek de.

Leende sa Trump då:

– Åh, det där är hemskt.

Annons
X
Annons
X
Foto: Manuel Balce Ceneta/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 50

"Skurkaktiga Hillary" bjuder in IS

24 oktober 2016

Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

Bland de som oftast fått känna på Donald Trumps elaka tweets finns givetvis rivalen Hillary Clinton.

NY Times har letat upp alla förolämpningar Trump lagt ut på Twitter sedan han tillkännagav att han skulle ställa upp i presidentvalskampanjen sommaren 2015. Totalt har det blivit 282 stycken riktade mot bland annat personer, platser och medier, enligt tidningen.

Senaste i raden av kritik mot rivalen Clinton kallar han presidentkandidaten för ”skurkaktig” när det gäller hennes uttalande om att USA borde ta emot 65 000 flyktingar från det krigshärjade Syrien.

”Wow det finns nu på hemliga bandinspelningar att skurkaktiga Hillary vill ta hit så många syrier som möjligt. Vi kan inte låta det hända – ISIS!”

Annons
X
Annons
X
Foto: Will Heath/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 50

"Alec Baldwins porträtt suger"

16 oktober 2016

Foto: Will Heath/AP

Skådespelaren Alec Baldwin har gjort flera uppskattade framträdanden i tv-programmet Saturday Night Live, där han spelar Donald Trump. I ett avsnitt står den videoupptagning från 2005 där Trump säger nedsättande saker om kvinnor i centrum.

”Om jag får chansen kommer jag göra bra mycket mer än att bara tafsa på kvinnor”, säger Baldwin och gör bland annat narr av Trumps alla försök till ursäkter. I en annan gör han parodi på en av valdebatterna där Trump cirkulerar runt i bakgrunden till musiktemat av ”Hajen”.

Sketcherna har väckt ont blod hos Donald Trump som inte uppskattar skämten.

”Det är dags att lägga ner den tråkiga och humorlösa showen. Alec Baldwins porträtt suger. Valet är riggat av medierna!”, twittrade han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 2

  Alicia Machado i ett tal i juni 2016.

  Foto: AP Bild 2 av 2

  Bild 4 av 50

  Kallades för "Miss Piggy"

  27 september 2016

  Foto: AP

  Alicia Machado, som vann Miss Universum 1996, har anklagat Trump – vars företag ägde Miss Universumtävlingen fram till förra året – för att ha kallat henne "Miss Piggy" och "Miss hushållerska", då hon har latinamerikanskt ursprung. Han ska också ha förödmjukat henne offentligt för en påstådd viktökning efter tävlingen.

  Under debatten tog Hillary Clinton upp Trumps kommentarer om Alicia Machado som ett exempel på hur den republikanska miljardären behandlar kvinnor. Trump verkade överraskad över anklagelsen och frågade Clinton tre gånger var hon "hittat det här".

  Alicia Machado i ett tal i juni 2016. Foto: AP

  Morgonen efter debatten kritiserade han Machado igen.

  – Hon gick upp en massa i vikt, och det var ett stort problem, sade Trump till Fox News.

  – Hon är den värsta som vi någonsin har haft, den värsta, den absolut värsta. Hon var omöjlig, fortsatte han.

  I ett radioklipp från 1996, som den amerikanska nyhetssajten Buzzfeed grävt fram, kan man höra hur Trump redan då pratade om Machados vikt. Här nedan kan man lyssna på klippet:

  Skrolla ner för att läsa fler av Donald Trumps uttalanden:

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1

  Bild 5 av 50

  NY Times "en utdöende tidning"

  19 augusti

  Foto: Evan Vucci/AP

  Tidningar och journalister finns ofta med på Trumps lista – inte minst New York Times själv. I augusti twittrade Trump:

  ”Rapporteringen på den nedåtgående @nytimes blir värre och värre för varje dag”.

  Och tillade sedan att det som tur är en döende tidning. Så sent som i oktober i år fick de åter en släng av sleven. Då twittrade Trump om hur tidningen skriver precis vad de vill skriva och hittar på källor.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Donald Trump under sitt tal i North Carolina.

  Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1

  Bild 6 av 50

  Anklagas för uppmaning till mord

  9 augusti 2016

  Donald Trump under sitt tal i North Carolina.
  Donald Trump under sitt tal i North Carolina. Foto: Evan Vucci/AP

  I ett tal i North Carolina sade den republikanske presidentkandidaten att vapenägare som slår vakt om det andra författningstillägget, som ger amerikaner rätt att bära vapen, kan stoppa Hillary Clinton från att bli president och utse domare i högsta domstolen som vill skärpa vapenlagarna.

  – Om hon får välja sina domare finns det inget ni kan göra. Eller för de som står bakom det andra tillägget kanske det finns det, jag vet inte..., sade Trump.

  Uttalandet väckte starka reaktioner. Clintons kampanjchef Robby Mook kallar Trumps tal för "farligt".

  "Allt är så vidrigt och pinsamt och sorgligt" skrev den demokratiske senatorn Chris Murphy på Twitter.

  Trumps kampanjstab gick snabbt ut med ett uttalande för att förtydliga presidentkandidatens uttalande. Trump hade menat att vapenanhängarna är en stark och enad väljargrupp, något som ger dem politisk makt.

  Guardians USA-kolumnist Lucia Graves i en analys efter republikanens uppmärksammade tal i North Carolina under tisdagen: ”Det här är ett nytt lågvattenmärke till och med för Trump, som har anklagats för att uppvigla till våld och som själv har verbalt attackerat personer, från Khizr Khan till Rosie O’Donnell. Men han har inte hetsat mot enskilda individer – förrän nu”, skriver hon.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1

  Bild 7 av 50

  Flyktingar "tidernas största trojanska häst"

  4 augusti 2016

  Foto: Evan Vucci/AP

  Republikanernas presidentkandidat Donald Trump sade till anhängare att somalier och andra flyktingar från "terroristnationer" bör förbjudas att komma in i USA.

  – Vi släpper in folk från terroristnationer som inte borde tillåtas eftersom du inte kan utreda dem, sade han vid ett valmöte i Maine.

  Han pekade ut somalierna som ett exempel på de "tusentals" flyktingar som har strömmat in i USA och skapat problem.

  – Man har ingen aning om vilka de är. Det kan vara tidernas största trojanska häst, sade han och varnade än en gång om att terrorister och IS-medlemmar kommer att smyga in i USA som flyktingar.

  Trump tog sedan upp flyktingar, de flesta från länder med muslimsk majoritet som Afghanistan, Irak, Marocko, Pakistan och många fler, som har gripits för att ha utfört eller hotat att utföra våldsdåd.

  – Vi har med djur att göra, sade han.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1

  Bild 8 av 50

  "Clinton är djävulen"

  2 augusti 2016

  Foto: Evan Vucci/AP

  Under ett valmöte i gymnastiksalen till en skola i Pennsylvania sade Donald Trump att Demokraternas tidigare presidentaspirant Bernie Sanders slöt ett avtal med djävulen när han ställde sig bakom Clintons kandidatur, rapporterar BBC.

  Därefter talade han klarspråk:

  – Hon är djävulen, sade Donald Trump.

  Den kontroversielle affärsmannen har kritiserats hårt från båda politiska läger på senare tid, efter en nedsättande kommentar om föräldrarna till en amerikansk muslimsk soldat som stupade i Irak 2004. Trump antydde att pappan hade förbjudit mamman från att uttala sig, eftersom hon stod tyst i bakgrunden under Demokraternas konvent när pappan berättade om sonens död:

  Annons
  X
  Annons
  X

  Khizr Khan tillsammans med hustrun Ghazala Khan.

  Foto: J. Scott Applewhite/AP Bild 1 av 1

  Bild 9 av 50

  "Fick hans fru inte prata?"

  Slutet av juli 2016

  Khizr Khan tillsammans med hustrun Ghazala Khan.
  Khizr Khan tillsammans med hustrun Ghazala Khan. Foto: J. Scott Applewhite/AP

  Under Demokraternas konvent höll muslimske Khizr Khan ett tal om sin son, Humayun Khan, och hans uppoffringar. Sonen stred för sitt land och dödades i Irak 2004, 27 år gammal.

  Khan kritiserade Donald Trump och kallade hans vallöften om att begränsa muslimers rätt att ta sig in i USA för oamerikanska.

  – Du har inte offrat något, eller någon, sade Khan i talet.

  Nu svarar presidentkandidaten.

  – Jag tycker att jag har gjort många uppoffringar. Jag jobbar väldigt, väldigt hårt. Jag har skapat tusentals jobb, byggt fantastiska byggnader. Jag är enormt framgångsrik, säger han till ABC News och betonar att han visst har uppoffrat mycket.

  Samtidigt går Trump till attack mot soldatens mamma, Ghazala Khan, som stod bredvid sin man på scenen under hans tal.

  – Hon stod där, hon hade ingenting att säga. Kanske var hon inte tillåten att ha något att säga, säger Trump enligt Reuters.

  I en intervju med MSNBC på fredagen sade Ghazala Khan att hon inte talade på konventet då hon fortfarande är överväldigad av sorg efter förlusten av sonen.

  I intervjun anklagar Trump Hillary Clintons kampanj för att ha skrivit Khans tal.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1

  Bild 10 av 50

  "Spionera på USA, Ryssland"

  27 juli 2016

  Foto: Evan Vucci/AP

  Donald Trump såg rakt in i kameran vid en presskonferens i juli vid en av sina golfbanor i Florida och riktade sig direkt till ryska underrättelsemyndigheter:

  – Om ni lyssnar, Ryssland, så hoppas jag att ni kan hitta de 33 000 försvunna mejlen. Jag skulle tro att ni blir rikligt belönade av våra medier.

  Trump refererade till de 33 000 mejl som raderades från Hillary Clintons berömda privata e-postserver eftersom de bedömdes vara av privat karaktär. Federala polisen FBI konstaterade tidigare under sommaren att agerandet var ansvarslöst men att det inte fanns anledning at åtala Clinton för brott.

  Trumps uttalande tolkas på vissa håll som att han uppmanar en utländsk makt att lägga sig i amerikansk politik och påverka valutgången i november.

  – Uttalandet är skandalöst. Det om något borde visa att Trump inte har ledarskapet som krävs för presidentskapet, säger tidigare CIA-chefen Leon Panetta till CNN. Han är en av onsdagskvällens talare på Demokraternas partikonvent i Philadelphia och stödjer Hillary Clinton.

  Newt Gingrich, tidigare talman i representanthuset som stödjer Trump, avfärdar uttalandet som ett ”skämt”.

  ”Medierna verkar mera upprörda över Trumps skämt om rysk hacking än det faktum att Hillarys privata server var öppen för attack från Ryssland”, skriver Gingrich i ett tweet.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Carolyn Kaster/AP Bild 1 av 1

  Bild 11 av 50

  "Inte säkert att USA hjälper Nato vid attack"

  20 juli 2016

  Foto: Carolyn Kaster/AP

  I en intervju med New York Times sade Trump att det inte är självklart att han som USA:s president skulle garantera försvarsalliansen Natos medlemmar militärt stöd.

  På en fråga om vad Trump skulle göra om Ryssland attackerade något av länderna i Baltikum svarar han att han då först skulle överväga om de länderna ”uppfyllt sina åtaganden” mot USA.

  – Om de uppfyller sina åtaganden mot oss, så är svaret ja.

  Han säger också att han inte skulle sätta press på Turkiet och andra auktoritära allierade om att inte slå ner på sina politiska motståndare eller begränsa medborgerliga rättigheter. USA måste, enligt Trump, ”städa upp sin egen röra” först.

  – Se på vad som händer i vårt land. Hur ska vi kunna tala om för andra vad de ska göra när människor kallblodigt skjuter ihjäl poliser? säger han.

  Donald Trump medger i intervjun att hans utrikespolitik skiljer sig drastiskt från traditionerna inom Republikanerna. De flesta av partiets kandidater efter andra världskriget har förespråkat ett mer internationellt synsätt, där USA är garanten för fred. I stället säger Trump att han överväger att ta hem amerikanska trupper som är stationerade runt om i världen.

  Han öppnar även för att bryta upp NAFTA – USA:s frihandelsavtal med Mexiko och Kanada – om han inte lyckas förhandla fram ”radikalt bättre villkor” som skulle motverka att amerikanska företag flyttar sin produktion utomlands.

  Statsvetaren Jan Hallenberg menar att Nato riskerar att förändras i grunden om Trump blir president.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: John Locher/AP Bild 1 av 1

  Bild 12 av 50

  "Fler vapen hade räddat liv vid klubbmassakern"

  Mitten av juni 2016

  Foto: John Locher/AP

  Efter massakern på 49 personer på gayklubben Pulse i Orlando i mitten av juni deklarerade Trump, återigen, att fler vapen på platsen hade gett en annorlunda utgång.

  – Det är illa att vissa av de ungdomar som blev ihjälskjutna i helgen inte hade vapen, hängande vid höften, du vet – då kunde kulorna ha flugit även i motsatt riktning, sa Trump dagen efter massmordet i en radioshow.

  Långt ifrån alla håller med om det uttalandet. Till kritikerna hör även ingen mindre än USA:s mäktiga vapenlobby, National Rifle Association, NRA.

  – Ingen tycker att folk ska gå på nattklubb och dricka och bära skjutvapen. Det går emot sunt förnuft. Det är också emot lagen, säger NRA:s chefslobbyist Chris Cox till ABC News.

  Trump tvingades på måndagen backa ifrån sina tidigare uttalanden. Via Twitter försökte Republikanernas presidentkandidat hävda att han inte pratat om beväpnade nattklubbsbesökare.

  ”Jag pratade förstås om ytterligare vakter eller andra anställda”, twittrade Trump.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Jim Cole/AP Bild 1 av 1

  Bild 13 av 50

  "Löjliga och oärliga Washington Post"

  13 juni 2016

  Foto: Jim Cole/AP

  Washington Post har bedrivit en ”oerhört osann” rapportering om Trumps valkampanj och portas därför, skrev Donald Trump på sin Facebooksida i juni.

  ”Baserat på den oerhört osanna rapporteringen av Trumps rekordkampanj drar vi härmed in pressackrediteringen för löjliga och oärliga Washington Post”, står det i meddelandet.

  20 minuter tidigare publicerades ett annat meddelande på Facebookkontot där Trump kritiserade en av Washington Posts rubriker. Rubriken löd: ”Donald Trump verkar koppla samman president Obama med Orlando-skjutningen”.

  Trump kommenterade rubriken så här: ”Tragiskt!"

  Artikeln i fråga kritiserade Trumps uttalanden efter helgens terrordåd på en gayklubb i Orlando. Efter dådet skrev Trump på Twitter att han ”uppskattar gratulationerna över att ha haft rätt om radikal islamistisk terrorism”.

  Washington Post är en av USA:s största dagstidningar och har, liksom många amerikanska medier, i hårda ordalag kritiserat Trumps kampanj.

  Tidningen är inte den första att portas från kampanjen. Tidigare har bland annat The Huffington Post, Politico och Buzzfeed portats.

  I en kommentar skriver Marty Byron, redaktör på Washington Post, att beslutet skadar den fria pressen.

  ”Trumps beslut att dra in The Washington Posts pressackreditering är ett inget annat än ett förkastande av tanken på en fri och oberoende press”, skriver Marty i en kommentar publicerad av Politico.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Republikanske presidentkandidaten Donald Trump i Redding, Kalifornien på fredagen.

  Foto: Rich Pedroncelli/AP Bild 1 av 1

  Bild 14 av 50

  "Titta på min afroamerikan"

  Slutet av maj 2016

  Republikanske presidentkandidaten Donald Trump i Redding, Kalifornien på fredagen.
  Republikanske presidentkandidaten Donald Trump i Redding, Kalifornien på fredagen. Foto: Rich Pedroncelli/AP

  Vid ett möte i somras kallade han en svart anhängare för "min afroamerikan", vilket har lett till en ny kritikstorm.

  – Oh, titta på min afroamerikan här borta. Titta på honom, sade Trump under ett valmöte i Kalifornien.

  Åhörarna på mötet såg inte ut att reagera märkbart, och Trumps kampanjtalesperson Hope Hicks sade efteråt att Trump "bara pratar om en anhängare i mängden. Det finns ingen illvilja, uppenbarligen".

  Hicks tillbakavisade också påståenden om att Trump genom att använda ordet "min" skulle ha gjort en rasistisk kommentar.

  Ämnet fick stor uppmärksamhet i sociala medier och "africanamerican" trendade på Twitter under fredagskvällen.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1

  Bild 15 av 50

  Kontroverserna kring Trump university

  Maj 2016

  Foto: Evan Vucci/AP

  Donald Trump gick upprepade gånger till skarpt angrepp på domaren i två juridiska processer om det numera nedlagda Trump-universitetet. I förra veckan kallade Trump domaren Gonzalo Curiel för "hatare" och en "total skam", vars mexikanska arv utgör en "absolut konflikt" i fallen.

  – Jag bygger en mur. Det är en inneboende intressekonflikt, säger han i en intervju med The Wall Street Journal på fredagen, och påpekar att Curiel även har varit medlem i en organisation av spansktalande domare.

  Nyligen offentliggjordes domstolsdokument som visar anklagelser om att Trumps universitet utnyttjade outbildade och missledde konsumenter med aggressiv marknadsföring.

  – Jag har fått fruktansvärda domar (från Curiel), jag har behandlats mycket orättvist. Jag har behandlats mycket orättvist av den här domaren, säger Trump till CNN.

  Trump har också uppgett att om han blir president ska han överväga att ändra yttrandefrihetslagar för att göra det lättare att stämma journalister.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Mary Altaffer/AP Bild 1 av 1

  Bild 16 av 50

  ”Det är inte Sverige som spränger”

  16 maj 2016

  Foto: Mary Altaffer/AP

  – Världen håller på att sprängas i luften och det är inte folk från Sverige som står för skadorna, säger Trump, intervjuad av journalisten Piers Morgan i det brittiska tv-bolaget ITV:s morgonshow, apropå det "enorma problemet med radikal islamistisk terror".

  Trump har under sin kampanj föreslagit att muslimer ska stoppas från inresa till USA på grund terrorrisken.

  Det är långt ifrån första gången som Trump framhåller svenskar som ett fredligt folk som inte ägnar sig åt terrorism. I fjol förklarade han till exempel för tv-kanalen CNN:s reporter att det "inte var folk från Sverige som sprängde World Trade Center" vilket ju, konstaterar Washington Post som sammanställt några av Trumps Sverige-uttalanden, är korrekt.

  Stämmer gör däremot inte Trumps tidigare påstående att han själv är av svenskt ursprung. I den självbiografiska boken "The Art of the Deal", utgiven 1987, hävdar Trump att hans farfar invandrade till USA från Sverige. Detta har tillbakavisats av författare till flera andra Trump-biografier.

  Och enligt utdrag ur folkbokföringsregistret, som nyhetssajten Buzzfeed tagit del av, kom både Trumps farfar och farfarsfar i själva verket från Tyskland.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: John Minchillo/AP Bild 1 av 1

  Bild 17 av 50

  Trumps vägran: "Min skatt angår inte er"

  13 maj 2016

  Foto: John Minchillo/AP

  Det är kutym i USA för presidentkandidater att offentliggöra sina deklarationer. Donald Trump har gång på gång uppmanats att göra det, och varje gång vägrat.

  Tidigare har han enligt Reuters lovat att offentligöra deklarationerna i sinom tid, men Trump har förklarat att det troligtvis inte kommer att ske innan presidentvalet i november. När han fick frågan igen röt Trump till att det är en privatsak.

  – Det angår er inte. Före 1976 så gjorde inget det. Det brukade vara en privat sak, säger miljardären i en intervju i tv-programmet Good Morning America.

  Uttalandet har fått den förre presidentkandidaten och republikanen Mitt Romney att ryta till. Han kräver att Trump ska diskas som presidentkandidat om han fortsätter att vägra.

  "Det finns bara en logisk förklaring till Trumps vägran att offentligöra sina deklarationer: Det finns en tickande bomb i den", skriver Romney i ett uttalande på sin Facebook-sida.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Darron Cummings / AP Bild 1 av 1

  Bild 18 av 50

  "Kina måste sluta våldta vårt land"

  2 maj 2016

  Foto: Darron Cummings / AP

  Trump har vid upprepade tillfällen anklagat Kina för att manipulera sin valuta för att göra sin export mer konkurrenskraftig på den globala marknaden, liksom för att de ”dödar” USA:s handel. Nu går han ett steg längre och jämför Kinas handelsöverskott med våldtäkt, skriver CNN.

  – Vi kan inte fortsätta tillåta Kina att våldta vårt land, och det och precis vad de gör, sa Trump under sitt kampanjande i Fort Wayne, Indiana.

  Det är inte första gången som Trump talar om obalansen med Kina och lovat ta itu med den, även om det brukar vara i något mildare ordalag.

  Fortsätt läs för fler märkliga uttalanden från den republikanske presidentkandidaten.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Donald Trump och Harriet Tubman.

  Foto: AP Bild 1 av 1

  Bild 19 av 50

  Trump sågar beslut om slav på dollarsedel

  Donald Trump och Harriet Tubman.
  Donald Trump och Harriet Tubman. Foto: AP

  Donald Trump tycker att slavikonen Harriet Tubman är ”fantastisk”, men tycker inte om att hon i framtiden ska pryda 20-dollarsedlarna på bekostnad av USA:s sjunde president Andrew Jackson.

  – Andrew Jackson hade en stark historia och jag tycker det är tufft att ta bort någon från en sedel, säger Trump.

  USA:s finansdepartement meddelade i våras att Tubman blir den första kvinnan på amerikanska sedlar på över 100 år och den första afroamerikanen någonsin. Donald Trump vill i stället att Harriet Tubman skulle pryda 2-dollarsedeln, som inte längre trycks.

  Presidentkandidaten Trump fortsatte att hylla Andrew Jackson, vars bild på 20-dollarsedeln har kritiserats efter hans historia som slavägare och hans behandling av ursprungsbefolkningar, som bland annat gjorde livet svårt för Cherokeestammen av indianer.

  – Jackson hade en historia av stor succé för landet. 20-dollarsedeln representerade verkligen någon som var betydelsefull för landet. Jag tycker att han borde få plats på någon annan valör, säger Trump.

  Nedan följer fler kontroversiella uttalanden från Trump:

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1

  Bild 20 av 50

  Efter kritik – backar delvis från uttalandet

  Slutet av mars 2016

  Foto: AP

  Kvinnor som gör illegal abort borde straffas, sade Donald Trump i en tv-intervju och startade snabbt en ny debatt i den amerikanska presidentvalskampanjen. han tvingades senare förtydliga sig och backar delvis från uttalandet.

  – Det måste vara någon form av straff, svarade Trump i en intervju med MSNBC på frågan "Tror du på straff för abort, ja eller nej?". När journalisten, som pressat Trump på ett svar på abortfrågan, frågade "för kvinnan?" svarade Trump "ja, det måste det i någon form".

  Demokraternas Hillary Clinton gick snabbt ut och twittrade: "Just när du trodde att det inte kunde bli värre. Fruktansvärt och talande".

  Trumps kampanj klargjorde flera timmar senare ståndpunkten. "Om abort skulle förbjudas i en statlig eller federal domstol, skulle läkaren eller någon annan person som utförde denna då illegala handling hållas ansvarig, inte kvinnan", heter det nu och kvinnan kallas i stället för "offer", liksom "livet i hennes livmoder".

  Annons
  X
  Annons
  X

  Säkerhetsvakter skyddar Donald Trump efter att en person rusat mot scenen under ett politiskt möte i Ohio.

  Foto: AP Bild 1 av 1

  Bild 21 av 50

  Trump om demonstrant: Han har koppling till IS!

  12 mars 2016

  Säkerhetsvakter skyddar Donald Trump efter att en person rusat mot scenen under ett politiskt möte i Ohio.
  Säkerhetsvakter skyddar Donald Trump efter att en person rusat mot scenen under ett politiskt möte i Ohio. Foto: AP

  Donald Trump menar att den man som under ett kampanjevent i Ohio försökte rusa upp på scenen hade koppling till militanta fundamentalister i Islamiska staten. Något som Mellanösternexperter kallar för "farsartat".

  Det var mitt under talet vid en flygplats utanför Dayton som en man hoppade över en stängsel och började springa mot Trump. På filmsekvenser syns hur han lyckas snudda scenen innan han brottas ner av säkerhetspersonal.

  Senare under dagen gick Donald Trump ut med att en av hans "internetkillar" hittat något "oroväckande": Mannen har en koppling till IS.

  – Det var sannolikt kopplat till IS, kan du fatta? sade Trump.

  Enligt amerikanska medier hänvisar Trump till en video som mannen postat på sin Twitter, som visar studenter som stampar på amerikanska flaggan till "religiös musik".

  – Det här är farsartat. Videon är fejk, säger en expert.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1

  Bild 22 av 50

  Överlevare från Förintelsen oroad

  Början av mars 2016

  Foto: AP

  Det har gjorts jämförelser mellan Trump och Nazityskland, något som presidentkandidaten upprörts över:

  – Löjligt, säger Trump i en telefonintervju med NBC.

  Via denna länk kan ni se ett klipp som visar när anhängarna "svär på" att de kommer rösta för Trump.

  – Ibland gör vi det för skojs skull och då börjar de skrika: Svär in, svär in.

  Mexikos president Enrique Peña Nieto har reagerat skarpt på Trumps retorik och jämfört honom med Mussolini och Hitler, enligt BBC som hänvisar till en intervju i en mexikansk tidning. Trumps aktier står särskilt lågt i Mexiko som han vill stänga av med en mur för att stoppa illegal invandring.

  Även en känd överlevare från Förintelsen, Abe Foxman, har uttryckt oro över Trumps valmöten.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Mitt Romney ryter till mot Donald Trump.

  Foto: Gregory Bull och Andrew Harnik/AP Bild 1 av 1

  Bild 23 av 50

  Trump "en bluff" enligt Mitt Romney

  Början av mars 2016

  Mitt Romney ryter till mot Donald Trump.
  Mitt Romney ryter till mot Donald Trump. Foto: Gregory Bull och Andrew Harnik/AP

  Republikanernas presidentkandidat i valet 2008 (mot Barack Obama), Mitt Romney, är starkt kritisk mot Donald Trump. I ett förskrivet anförande som CBC tagit del av skriver han bland annat:

  "Hans löften är lika värdelösa som en examen från Trump University" och "Detta är vad jag vet: Donald Trump är falsk, en bluff".

  Han säger också att Hillary Clinton kommer att vinna presidentvalet om Donald Trump blir republikanernas kandidat. Han skriver att Trump "har vare sig temperamentet eller omdömet för att vara president".

  Trump svarar Romney vasst på Twitter: "Verkar som att den tvåfaldige förlorande kandidaten Mitt Romney ska säga till hur republikaner ska bli valda. En dålig budbärare!"

  Samt: "Jag är den ende som kan slå Hillary Clinton. Jag är ingen Mitt Romney, som inte vet hur man vinner. Hillary vill inte ha med "Trump" att göra".

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: LM Otero/AP Bild 1 av 1

  Bild 24 av 50

  "Vet inte vad du pratar om"

  Slutet av februari 2016

  Foto: LM Otero/AP

  I en tv-intervju undvek Trump att svara på om han tar avstånd från den våldsbejakande vitmaktorganisationen Ku klux klan och dess tidigare ledare David Duke, som stöder Trumps kandidatur. Trump säger att han inte vet någonting om vare sig David Duke eller vitmaktgrupper, och att han inte kan uttala sig om frågor som han inte känner till.

  – Jag vet inte vilken grupp du pratar om. Du skulle inte vilja att jag tog avstånd från en grupp som jag inte känner till. Jag måste ta mig en titt, säger Trump till CNN:s intervjuare.

  Trump har i så fall glömt vem Duke är. The New York Times hänvisar till ett uttalande från 2000 när han tackade nej till att ställa upp som presidentkandidat för Reformpartiet, just eftersom Duke var partimedlem. Flera viktmaktgrupper i USA har på sistone visat sitt stöd för Trumps kandidatur, skriver The Washington Post.

  Efter uppmärksamheten backade fastighetsmogulen och skriver på Twitter att han "förkastar" Duke.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Matt Rourke / AP Bild 1 av 1

  Bild 25 av 50

  Fortsätt läsa…

  Mitten av februari 2016

  Foto: Matt Rourke / AP

  Påve Franciskus har påstått att den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump inte kan vara kristen: "en person som endast funderar på att bygga murar ... och inte broar, är ingen verklig kristen", säger påven.

  Trumps kontring kom omedelbart: Franciskus kommer att hoppas på och be för att Trump är president ifall Vatikanen attackeras av Islamiska staten.

  Den republikanske kandidaten säger vidare att det är skamligt av en religiös ledare att ifrågasätta en persons tro, och att han "inte kommer att tillåta att kristendomen ständigt attackeras och försvagas" om han väljs till president.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Republikanske presidentkandidaten Donald Trump.

  Foto: AP Bild 1 av 1

  Bild 26 av 50

  "Jag trodde han just klivit ur en swimmingpool"

  26 februari 2016

  Republikanske presidentkandidaten Donald Trump.
  Republikanske presidentkandidaten Donald Trump. Foto: AP

  Vid ett valmöte i Greenville, South Carolina, påstod Trump att den tidigare republikanske kandidaten Marco Rubio ”svettas för mycket”:

  – När vi träffar Putin så måste vi representeras av folk som inte svettas, menade fastighetsmiljardären.

  Han anklagade Rubio för att ha svettas överdrivet mycket under de republikanska kandidaternas senaste tv-debatt.

  – Jag trodde att han just klivit ur en swimmingpool, sa Trump.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: David Goldman / TT Bild 1 av 1

  Bild 27 av 50

  ”Ted Cruz is a pussy”

  8 februari 2016

  Foto: David Goldman / TT

  Donald Trump hade haft en utläggning om halshuggningar i Mellanöstern. Nästa ämne var så kallade skendränkningar, ”waterboarding”, den tortyrliknande förhörstaktik som bland annat används på den amerikanska basen Guantánamo.

  Trump tog tillfället i akt och målade ut Ted Cruz som en fegis eftersom denne i sina anföranden inte uttryckt sitt godkännande för fortsatta skendränkningar.

  När en kvinna i publiken utropade ”he is a pussy” hakade Trump på. Efter några sekunders spänd förväntan lutade han sig fram mot mikrofonen och uttalade de nedsättande orden själv.

  Andra republikanska konkurrenter som Marco Rubio och Jeb Bush fick också sina fiskar varma av Trump. Rubio ska enligt Trump ”svettas som en hund” så fort det är debatt. Trump sade också att Jeb Bush är tvungen att ta med sin mamma till sina valmöten för att han ska få några åhörare.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Mary Altaffer/AP Bild 1 av 1

  Bild 28 av 50

  ”Jag skulle ändå inte förlora några väljare”

  23 januari 2016

  Foto: Mary Altaffer/AP

  – Jag skulle kunna ställa mig mitt på Femte avenyn (i New York) och skjuta någon, och jag skulle ändå inte förlora några väljare.

  Fastighetsmagnaten upprepade inte uttalandet under ett senare möte i staden Pella. Samtidigt underströk Trump, som kritiserats för sina drastiska uttalanden, för de församlade supportrarna där att han kommer att tona ner sin retorik om han väljs till president, skriver TT.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Steve Helber/AP Bild 1 av 1

  Bild 29 av 50

  Vill ha inhemska datorer

  Mitten av januari 2016

  Foto: Steve Helber/AP

  Donald Trump vill att Apple tillverkar sina produkter i USA istället för i exempelvis Kina, där företaget Foxconn sätter ihop Iphones.

  I samband med att han i ett tal pratade om outsourcing sade han att om han blir president ska Apple ”bygga sina jäkla datorer i det här landet istället för utomlands”.

  Trump är beredd att ändra lagen för att det ska bli möjligt. Till exempel genom hårdare beskattning av produkter som tillverkas utomlands.

  Annons
  X
  Annons
  X