Obama borde ha valt Hillary Clinton

När presidentkandidaten väljer sin kompanjon berättar han för väljarna vilket problem han vill lösa – och säger därmed också något om vilka svagheter han identifierar hos sig själv eller i den egna kampanjen. När Roosevelt lurade Truman att ställa upp var det ett drag i en partiintern maktkamp; Kennedy valde Johnson för att göra en nödvändig inbrytning bland sydstatsväljarna; Clinton valde Gore för att förstärka sin egen, ungdomliga image i kampen mot den ultimata Washingtoninsidern Bush d.ä.; Bush d.y. valde den erfarne Cheney som regeringshjälp – Cheney bidrog inte ett dugg till valsegern eller Bushs framtoning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hur ska man tolka att Barack Obama väljer en 65-årig veteran, Joe Biden, med utrikes- och säkerhetspolitik som specialitet? Svaret är uppenbart: Obama vill signalera till väljarna att frågorna tas på största allvar och att hans administration kommer att ha kompetens på området. Jag ser två risker och två fördelar med Obamas val.

Risk nummer ett är att Obama markerar att hans kritiker har rätt. Det är en sak att plocka en vice presidentkandidat med specialkompetens inom till exempel miljöområdet. Men att tala om för väljarna att man behöver förstärka på det område som utgör presidentens främsta ansvar får en att undra om inte Biden borde ha Obama som assistent, i stället för tvärtom.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons