Annons

Obama bjuder in på Twitter

I kväll bjuder Barack Obama in sina väljare till frågestund i en virtuell ”town hall”.

I de två för honom viktigaste frågorna - jobb och ekonomi - får folk ställa sina frågor till honom på Twitter.

Själv svarar han i en tv-sändning.

Under strecket
Publicerad

Klockan 20, svensk tid, kommer han att svara på frågor som ställs till honom på twitter, under hashtagen #AskObama.

Men själv kommer han, som är känd för att ge långa svar även på korta frågor, inte begränsa sig till Twitters 140 tecken. I stället svarar han i en direktsänd webbtv-sändning.

– Han svarar bara på frågorna. Han skriver eller twittrar inte, sa Jay Carney som är talesperson för Vita huset i förra veckan.

Dessutom kommer 140 av hans twitterföljare, som tidigare anmält sitt intresse, att få vara med på plats.

Av den stora mängden frågor som väntas strömma in ska Twittergrundaren Jack Dorsey välja vilka presidenten ska svara på.

”Frågor som ställs under mötet kommer att väljas ut både i förväg och i realtid under mötet” har Twitter skrivit i ett uttalande.

Det är inte första gången i år som Barack Obama mött väljare på de sociala mediernas arena. I april hade han ett ”town hall” på Facebook och i februari hade han ett på YouYube.

Men vid de tillfällena kritiserades Vita huset för att ha valt bort den vanligaste och mest obekväma frågan: om Obama stöttade förslaget att legalisera marijuana.

Annons
Annons

Trots att presidenten är känd för sin närvaro i sociala medier är han personligen inte särskilt aktiv. Till stor del är det hans stab som syns där. Men om tweeten är signerad ”BO” är det han själv som skrivit.

Trots det har han många följare - nästan lika många som det finns invånare i Sverige – snart nio miljoner.

Sofia Mirjamsdotter, frilansjournalist och konsult i sociala medier, tycker att kvällens twitterevent låter som något som går att ta efter i Sverige.

– Men här kan man göra det intimare och personligare, säger hon.

– Obama ger medborgarna en känsla av att de kan få direktkontakt med presidenten och en chans att få svar på just sin fråga. Det är det sociala medier handlar om: att man kommer närmre makthavarna.

Att han inte själv twittrar sina svar är praktiskt.

– Det kan bli lättare att följa det då eftersom han har så många följare. Och då kan han även nå de som inte twittrar.

I förra presidentvalskampanjen handlade hans närvaro i sociala medier mest om att samla folk och att samla in pengar från gräsrötter. Nu tror Sofia Mirjamsdotter att Obama kommer att vara mer närvarande.

I Sverige använder politiker redan sociala medier på det sättet.

– Jag tycker inte att svenska politiker ska titta för mycket på hur Obama gör. Han har egentligen inte gjort något speciellt men när han vann presidentvalet blev han en förebild.

I Sverige pratar man ofta att det är en elit som använder twitter.

– Så ser det inte ut i USA, där är det många fler invånare som använder det. Det är en annan typ av kanal, säger hon.

Det är drygt ett år kvar till presidentvalet. Nu är det dags för Barack Obama att trappa upp sin profil i de inrikespolitiska frågorna.

Annons
Annons

Ikväll ska frågorna handla om ekonomi och jobb. Det är de viktigaste frågorna för att vinna väljarna, menar Jan Joel Andersson på Utrikespolitiska institutet.

– Bush den äldre vann det första Gulfkriget men förlorade presidentvalet nio månader senare eftersom väljarna uppfattade att han inte tog ekonomin på allvar. Inrikespolitiken är ofta det avgörande, säger han.

Nu är Irakkirget är avslutat, Usama bin Ladin är död och trupperna börjar återvända från Afghanistan.

Nu måste han visa att han kan lyssna, och att han har en plan.

– Arbetslösheten och i synnerhet ungdomslösarbetslösheten är hög och en het fråga. Konsekvenserna av att inte ha ett jobb i USA är mycket större än i Sverige eftersom många försäkringar är knutna till jobbet.

Att Barack Obama väljer att vinna frågorna på social medier är ingen slump.

– Han var ju ungdomarnas kandidat och ville representera den nya generationen och spelade på en Kennedy-arua. Nu försöker han upprepa det och det är nog viktigt. Nu ska han visa att han kan behärska och att han bejakar sociala medier och kommunicerar med de unga väljarna på deras villkor, säger Jan Joel Andersson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons