Annons
X
Annons
X

Obama bekräftar att han är född i USA

Rykten om att USA:s president Barack Obama inte skulle vara född i USA utan i Kenya har fått nytt liv av Donald Trump. Ett speciellt födelsebevis släpps nu för att bevisa motsatsen.

– Vi har inte tid för de här dumheterna nu. Vi har helt andra saker att göra. Jag har helt andra saker att göra, säger Barack Obama i ett framträdande.

USA:s president Barack Obama under sin presskonferens på onsdagen.
USA:s president Barack Obama under sin presskonferens på onsdagen. Foto: AP

Nu ger president Obama själv svar på de misstankar som luftats om hans härkomst.

Ja, jag är född på Hawaii
Barack Obama, USA:s president

– Ja, jag är född på Hawaii, säger Barack Obama.

Annons
X

– Normalt brukar jag inte kommentera en sån här sak. Men för två veckor sedan under budgetdiskussionerna var inte de i fokus utan mitt födelsebevis.

Tvivlen på att Barack Obama var född i USA grodde redan under valrörelsen 2008 och det räckte inte med att kampanjen släppte det dokument som är giltigt som födelsebevis i Hawaii för att tysta den grupp som kom att kallas för ”birthers”.

De senaste veckorna har hela frågan upphöjts i och med den plötsliga populariteten kring fastighetsmagnaten Donald Trump, som även aspirerar på att bli republikansk presidentkandidat.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Trump är aktiv ”birther” och hävdar att folk han skickat ut till Hawaii grävt upp nya graverande uppgifter. CNN sände till och med en reporter till Honolulu för att kolla upp det hela men träffade ingen som hört av någon från Trump-lägret.

  Trump kommenterade triumferande att han fått Obama att träda fram och att det var på tiden.

  ”Presidenten trodde att diskussionen om hans födelsebevis kunde vara till skada för landet”, skriver Vita husets talesperson Dan Pfeiffer i ett uttalande som en förklaring till varför frågan alls tas upp.

  – Vi har inte tid för de här dumheterna nu. Vi har helt andra saker att göra. Jag har helt andra saker att göra, säger Barack Obama i sitt framträdande.

  Nu släpper Vita Huset även det
  längre födelsebevis som har förvarats i ett valv på Hawaii sedan hans födelse i augusti 1961. Normalt lämnar myndigheterna på Hawaii inte ut just detta dokument från arkiven men ett undantag gjordes.

  Det visar att Barack Hussein Obama II föddes 4 augusti 1961 på Kapiolani Maternity and Gynecological Hospital i Honolulu.

  För att bli vald till president i USA måste man vara född där. Frågan aktualiserades i förra valet, eftersom den republikanske kandidaten John McCain föddes i den då amerikanskkontrollerade kanalzonen i Panama.

  Färska opinionsmätningar visar att 25 procent inte tror att Obama föddes i USA. Bland republikaner är siffran 45 procent. I andra enkäter framkommer att ungefär lika många tror att han är muslim.

  Annons
  Annons
  X

  USA:s president Barack Obama under sin presskonferens på onsdagen.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X